OPAKA BOLEST SE ŠIRI

FOTO: DRAMATIČNA REPORTAŽA IZ EPICENTRA ZARAZE EBOLOM Uznemirujući prizori potpunog očaja i nemoći

Liječnici priznaju da ne znaju točan broj žrtava i dodaju da se virus širi brže nego što ga mogu zaustaviti
 Getty

MONROVIA - Iako se epidemija ebole i dalje širi zapadnom Afrikom te se svaki dan bilježe novi smrtonosni slučajevi, fotograf Getty Imagesa John Moore odlučio je posjetiti Monroviju, glavni grad Liberije, jedne od najugroženijih zemalja. Tamo je, riskirajući vlastiti život zbog mogućnosti stupanja u kontakt sa zaraženima, zabilježio zastrašujuće prizore koje je uzrokovao smrtonosni virus - rastavljene obitelji, borba liječnika za živote zaraženih osoba, samo su neke stvari koje je zabilježio Moore.

Unatoč tome što je utvrđeno preko tisuću smrtnih slučajeva, liječnici priznaju da ne znaju točan broj preminulih, a upozoravaju i da se virus širi brže nego što ga oni mogu zaustaviti.

Liječnici bez granica usporedili su epidemiju ebole s ratnim stanjem te su poručili da bi ona mogla potrajati još najmanje pola godine.

U međuvremenu, medicinski radnici na prvoj liniji poručili su da ne mogu dokumentirati sve slučajeve zaraze jer se dosta oboljelih skriva u svojim kućama jer ne žele otići u u centre za liječenje koji su organizirani.

Tarnue Karbbar, koji radi za organizaciju Plan International u sjevernoj Liberiji, kaže da je u zadnjih par dana svakodnevno zabilježeno 75 novih slučajeva zaraze i to u samo jednom okrugu.

Predsjednica organizacije Liječnici bez granica Joanne Liu izjavila je u petak kako još uvijek nema znakova prestanka širenja zaraze.

- Trčimo iza vlaka koji ide naprijed. Puno je brži u odnosu na pokušaje da mu se suprotstavimo - rekla je Liu.

Ovo upozorenje došlo je zajedno s onim Svjetske zdravstvene organizacije koja je upozorila na nemogućnost centara da prihvate sve oboljele jer ih je svakog dana sve više.

- Osoblje koje se nalazi na poprištima epidemije svakog dana vidi dokaze da se podcjenjuje njena veličina. Zbog toga tražimo međunarodni odgovor i tražimo podršku od svake zemlje pojedinačno, kao i od agencija za kontrolu zaraze i onih u sustavu UN-a - priopćili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Do sada je od ebole ukupno preminulo 1069 ljudi, većinom u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:24