PADAJU REPTILI

Floridi prijeti nezapamćeni ledeni val: ‘Bit će toliko hladno da će iguane padati sa stabla‘

Temperature bi u nekim područjima mogle pasti na najnižu točku u više od 80 godina

Iguana, ilustracija

 Gunter Marx/Rp/Alamy/Profimedia

Zrak s Arktika će pristići do Floride, a temperature u 'Sunčanoj američkoj državi' su pale na najnižu razinu u dugom nizu godina, piše AccuWeather.com.

Meteorolozi s AccuWeathera upozoravaju da će žetva kao i višedesetljetni temperaturni rekordi biti ugroženi ovom navalom hladnoće.

Temperature bi u nekim područjima mogle pasti na najnižu točku u više od 80 godina, dok bi na drugim mjestima mogao pasti dnevni rekord najnižih temperatura.

Znakovi uzbune za ekstremnu hladnoću su obznanjeni za dijelove južne Georgije i sjeverne Floride, uključujući područje Jacksonvillea.

Iako je majka priroda Floridi ove godine darovala više naleta hladnog zraka, ova navala hladnoće bi mogla biti najhladnija dosad. Temperature su u petak po noći pale do -1 stupnja Celzijusa.

Vrhunac hladnog vala se očekuje u subotu navečer. Ledeni zrak će se ovog vikenda prebaciti na područje Nove Engleske i srednjeg Atlantika.

Temperature bi u subotu trebale biti između -1 i 4 stupnja Celzijusa.

Na Floridi bi zbog vremenskih prilika moglo biti problema za poljoprivrednike. Meteorolozi kažu da su jako zabrinuti za agrume na Floridi zbog prognoze i najave niskih temperatura.

Na centralnom dijelu Floride 15 do 20 posto citrusa u regiji bi se moglo naći na temperaturi ispod -2 stupnja Celzijusa od dva do tri sata u noći sa subote na nedjelju, kazao je Dale Mohler, poljoprivredni meteorolog AccuWeathera.

Većina naranči na Floridi je posađena na južne dvije trećine poluotoka, gdje postoji mala vjerojatnost za smrzavanje.

Osim toga i hladnokrvnim floridskim iguanama ne odgovaraju tako niske temperature i zdravlje im može biti narušeno kad temperature padnu nisko, blizu 0 stupnjeva.

Iguane tada postanu nepokretne dok spavaju na stablima pa onda počnu padati na zemlju poput zombija. Ponovno živnu ujutro kad temperature porastu.

Niske temperature bi mogle potrajati duže u sjevernim dijelovima Floride, dok će u južnim dijelovima samo kratko biti tako hladno.

Nacionalni servis za vremenske prilike u Tampi je objavio da bi temperature u nedjelju ujutro mogle biti najhladnije na ovom području od 2018.

Navala hladnoće ne bi trebala dostići rekordne razine u većem dijelu unutrašnjosti jugoistočne Floride.

Meteorolozi savjetuju vlasnike nekretnina da poduzmu mjere kako bi se spriječilo veće štete prouzrokovane smrznutim cijevima. Osim toga, vlasnicima kućnih ljubimaca se preporučuje da ne ostavljaju životinje na otvorenom tijekom dužeg vremenskog perioda.

Dobra vijest je da meteorolozi kažu da će ovaj hladni val popustiti, a temperature bi se trebale vratiti na normalne razine sljedećeg tjedna, piše AccuWeather.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:49