STRMOGLAVILE SE DIONICE

Fitch smanjio kreditni rejting SAD-u, na Wall Streetu zavladala panika od domino-efetka: ‘Sjetite se 2011.‘

Ovo nije prvi put da je SAD-u smanjen kreditni rejting. Isto je učinio S&P 2011.

Ilustracija

 Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

Agencija Fitch početkom kolovoza smanjila je kreditni rejting SAD-a, što je dovelo do pada cijene dionica na Wall Streetu i navelo barem jedan dio ulagača na preusmjeravanje kapitala iz rizičnijih u sigurnije investicije, kao što su državne obveznice.

Fitch je odluku o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najviše moguće razine AAA na AA+ objasnio time što se u iduće tri godine očekuje pogoršanje deficita proračuna, visoki javni dug koji nastavlja rasti i sve lošije upravljanje javnim financijama u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom.

"Ponavljani politički zastoji oko ograničenja duga i rješenja u posljednjem trenutku narušili su povjerenje u fiskalno upravljanje", navodi se u priopćenju agencije.

Kada tvrtke ili vlade izdaju obveznice, ulagači se obraćaju trima velikim tvrtkama - Fitch, Moody‘s i S&P Global Ratings - kako bi utvrdili kolika je vjerojatnost da će subjekti ispuniti svoje obveze. Iako postoje razlike, sve tri agencije izdaju ocjene na sličnoj ljestvici koja počinje s AAA kao najvišom ocjenom pa sve do D.

Ocjena AAA je najbolja i predstavlja jamstvo da izdavatelj praktično nikada neće ostati bez novca za plaćanje svojih dugova. Najvažnije je znati da su kreditne ocjene subjektivne, upozoravaju stručnjaci. To je procjena agencije, a mišljenja se mogu razlikovati.

Ovo nije prvi put da je SAD-u smanjen kreditni rejting. Isto je učinio S&P 2011. nakon razdoblja stranačkih prepirki oko podizanja gornje granice duga. Čini se da odluka Fitcha također ima više veze s Washingtonom nego s Wall Streetom.

"Na neki način, sniženje rejtinga S&P-a odražava trenutno sniženje rejtinga od strane Fitcha", objasnio je nedavno za CNCB Sam Millette, strateg za fiksne prihode za Commonwealth Financial Network, "Obje agencije navele su rastuću političku disfunkciju kao primarni uzrok za snižavanje rejtinga nakon spornih ograničenja duga. U oba slučaja nesuglasice su riješene i savezna vlada nije bankrotirala."

"Prosječni ulagač se ne bi trebao brinuti", smatra Ryan Detrick, glavni tržišni strateg u Carson Groupu, "To se već dogodilo 2011., tako da ovo nije ni približno isti šok kao tada".

Jon Maier, glavni investicijski direktor u Global X ETFs ističe kako će možda doći do određene nestabilnosti na tržištima dionica i obveznica, ali investitori Fitchovu odluku uglavnom "mirno prihvaćaju".

"Najveća je promjena to što će se stope povećati na sve vrste zaduživanja kako bi se kompenzirao dodatni rizik. Posljedica je da će doći do viših stopa na hipoteke i kreditne kartice", kaže Maier, što bi moglo opteretiti američke proračune, od kojih su mnogi već smanjeni.

Što se tiče recesije, smanjenje kreditnog rejtinga vjerojatno će imati usporavajući učinak na gospodarstvo, ali nije samo po sebi dovoljno da gurne gospodarstvo u recesiju ili gurne tržište u područje ‘medvjeda‘, zaključuje Maier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24