DICKENS IZ ITALIJE

FILOZOFSKI TEATAR Niccolò Ammaniti kod Srećka Horvata u HNK

U zagrebački HNK dolazi jedan od najpriznatijih suvremenih talijanskih pisaca

Nakon uspješnog pokretanja programa Filozofski teatar na Noć kazališta, kada je gostovanje Julije Kristeve pratilo više od 700 ljudi, u zagrebački HNK dolazi jedan od najpriznatijih suvremenih talijanskih pisaca Niccolò Ammaniti.

Kritika ga naziva “Dickensom našeg doba”, a jedan književni kritičar kazao je da kod Ammanitija “Mark Twain susreće Stephena Kinga na vrućem žitorodnom jugu Italije”.

Samo u Italiji prodao je stotine tisuća primjeraka knjiga i dobitnik je najvažnije talijanske književne nagrade “Strega”. U Hrvatskoj su prevedene njegove knjige “Kako Bog zapovijeda”, “Ja se ne bojim”, “Nek zabava počne” i “Blato”.

Ammanitijeva djela prevedena su u 44 zemlje, a mnoga su poslužila kao predlošci za filmove, poput “Ja i ti” (lo e te, 2012) o dječaku koji se umjesto odlaska na skijanje sakrije u podrum, koji je snimio veliki Bernardo Bertolucci.

Od 19 do 19.30 sati Ammaniti će 14. prosinca u atriju Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu potpisivati knjige, a razgovor s piscem vodi Srećko Horvat od 19,30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:24