PROBLEMI SAMO IZVIRU

FIFA ponovno podilazi organizatoru SP-a, Englezi i Nijemci ne trzaju: ‘Samo neka nas kažnjavaju!‘

Vrpcu duginih boja su, uzgred rečeno, najavili nositi i kapetani Nizozemske, Belgije, Švicarske, Walesa i Danske

Ilustracija

 Tom Weller/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dok slušamo kako optužujete Europu za dvostruke standarde, društvene mreže bruje o novom valu nasilja iranskog režima prema vlastitom stanovništvu. Mislite li zaista da Engleska u ponedjeljak treba igrati s reprezentacijom takve zemlje?

Na neprijateljski intonirano pitanje engleskog reportera Gianniju Infantinu svakako bi se uz tresak spustila roleta, da mu je koja preostala, ali Fifin šef sve ih je već spustio do navedenog trenutka bizarne subotnje presice. Četiristo novinara ispred njega sjedilo je, dakle, u simboličkom mraku i otvoreno zijevalo premoreno malim političkim maratonom.

- Intervencijom Fife iranske vlasti su na kraju ženama ipak otvorile vrata nogometnih stadiona. Naša je želja približiti ljude i ujediniti svijet, naša misija nije kažnjavati. Vjerujete li zaista da su svih 80 milijuna Iranaca zli ljudi?

Za opću higijenu dobro je da nitko u dvorani nije potegnuo pitanje Rusije, čijih 120 milijuna stanovnika također vjerojatno nisu svi odreda rođeni zlikovci a nogomet im je ipak završio u zamrzivaču svjetske organizacije, ali generalno nije dobro što je prvenstvo postalo toksično prije nego što se zakotrljala prva lopta.

Odbrojavajući sate do početka turnira Fifa je pod pritiskom kraljevske obitelj zabranila točenje piva na stadionima, a odmah zatim pod egidom široke društvene odgovornosti zakotrljala je kampanju poželjnih napisa na kapetanskim vrpcama. Za utakmice po skupinama Fifa je predložila parole poput #SaveThePlanet, #ProtectTheChildren i #ShareTheMeal, za nokaut fazu u igri su neke druge poruke poput #EducationForAll, #FootballForSchools ili #NoDiscrimination, sve kako bi osujetila inicijativu Engleza i Nijemaca, no engleski savez (FA) već je imao spreman odgovor. Kao što je i najavljeno, kapetan ‘tri lava‘ Harry Kane nosit će oko ruke vrpcu s duginim bojama i porukom #OneLove. Motiv je jasan – borba protiv homofobije.

Mark Bullingham, prvi operativac FA, priznaje da su u savezu svjesni kako bi njihova akcija u Fifi i kod domaćina mogla biti dočekana kao crvena krpa.

"Jasno nam je da bi nas mogli kazniti, a ako to učine, mi ćemo kaznu spremno platiti. Važno nam je da stanemo u obranu vrijednosti do kojih nam je stalo", kaže Bullingham.

Nabacujući u free style formi da se u subotu probudio kao gastarbajter, Katarac, Afrikanac, osoba s hendikepom itd., Infantino nije zaboravio niti gay populaciju. Svojoj je poruci dao na snazi tako što je riječ na koncu presice prepustio Fifinu direktoru medijskih operacija Bryanu Swansonu, koji je za ovu priliku svečano izašao iz ormara.

- Sjedim pred vama kao gay u Kataru. Dobili smo jamstva da su ovdje svi dobrodošli i vjerujemo da je tako. To što Infantino nije gay ne znači da ne mari. Baš suprotno. Vi znate javnu stranu priče, a ja znam i privatnu stranu – rekao je Swanson.

Umjesto da hrabar nastup iskoristi kao katalizator u borbi za jednakost, Fifa je već iste večeri ustuknula te očito između redaka najavila sankcije za sve koji joj namjeravaju prkositi na terenu. A u toj priči Harry Kane neće se osjećati usamljenim.

Ruku je obećao pružiti Gareth Bale, kapetan velške reprezentacije koji vjeruje da je vrpca u duginim bojama relevantna poruka "danas kada društvene podjele postaju uobičajena praksa". Kasnije je Bale poruku ipak zamotao u celofan riječima da nogometaši mogu širiti svijest, ali da odluke ipak donose neki ljudi u vrhu hijerarhije.

Ako se Bale koleba pod prijetnjom kazne, Manuel Neuer spreman je tvrdoglavo braniti odluku čak i u slučaju da Fifa zaprijeti ozbiljnijim sankcijama. Bild je u ponedjeljak objavio da Infantino i društvo pored novčanih kazni razmatraju mogućnost žutih kartona za prkosne kapetane. Dvije opomene značile bi kockanje nastupom u nokaut-fazi.

- Nitko među nama još se nije suočio s ovakvom situacijom. Uživamo podršku odgovornih u savezu i ne bojimo se mogućih sankcija. I druge zapadne reprezentacije spremne su pokazati moć ove poruke na kapetanskoj traci, važno je da u ovom slučaju nismo usamljeni – rekao je Neuer.

Predsjednik DFB-a Bernd Neuendorf podržava svojeg kapetana.

- Više sam nego spreman prihvatiti kaznu ako do toga dođe. Ovo nije politička akcija nego borba za ljudska prava – kaže Neuendorf.

Vrpcu duginih boja su, uzgred rečeno, najavili nositi kapetani Nizozemske, Belgije, Švicarske, Walesa i Danske, ali ne i šef francuske svlačionice Hugo Lloris. Trebamo li na SP-u očekivati novu dramu, kompromis (spominje se ilustracija srca žarke boje uz natpis #OneLove) ili nešto treće, saznat ćemo u ponedjeljak kada Kane povede suigrače na teren...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:55