‘OVO JE SRAMOTA!‘

Festival seksizma u Madridu: Kratke suknjice, mala torta i neodržani govori izazavali kaos!

Pobjednik Alcaraz dobio tortu na kat, dok je pobjednica dobila vidno siromašniju tortu
 Profimedia/

Madrid Open jedan je od najprestižnijih teniskih turnira, a ovogodišnje izdanje, osim igrom, privuklo je pozornost i kontroverzama koje su se odvijale izvan terena. Organizatori su kritizirani jer su skupljačice bile odjevene u kratke suknje i majice koje su otkrivale pupak, kao i zbog dodjele veće torte muškom pobjedniku, prenosi CNN. Inače, Madrid Open je poznat po tome da godinama loptice skupljaju manekenke, a ne djeca kao što je to slučaj na ostalim turnirima.

Nakon oštre reakcije javnosti, u nedjeljnom finalu organizatori su kratke suknje zamijenili dugim hlačama, no crop topovi su ostali u kombinaciji.

image
Irina R. Hipolito/Zuma Press/Profimedia/Irina R. Hipolito/zuma Press/profimedia

- To je oblik seksističkog nasilja koji je toliko raširen jer ga ljudi ne primjećuju, rekla je Pilar Calvo, glasnogovornica Udruge za žene u profesionalnom sportu, za španjolski list Público.

image
Antoine Couvercelle/dppi/Zuma Press/Profimedia/Antoine Couvercelle/dppi/zuma Press/profimedia

Madrid Open turnir je kojim upravlja globalno poznata američka tvrtka IMG (International Management Group) koja nije komentirala situaciju na upit CNN-a.

Svađa oko seksizma nastavila se u nedjeljnom finalu ženskih parova kad su igračice optužile organizatore da im nisu dozvolili da održe govore nakon meča. Niti pobjednice Beatriz Haddad Maia i Viktroija Azarenka, niti poražene Jessica Pegula i Coco Gauff nisu dobile pravo glasa.

- Nisam dobila priliku održati govor nakon današnjeg finala, Gauff je napisala na Twitteru, a njena suparnica Azarenka dodala je da je sinu Leu morala objasniti zašto ga nije pozdravila tijekom ceremonije dodjele trofeja.

Pegula, koja je u finalu izgubila, komentirala je kako joj nije jasno tko je i zašto donio takvu odluku. - Bilo je stvarno razočaravajuće, govori se drže i na manjim turnirima. To je govorilo samo za sebe, rekla je.

Prošlogodišnji pobjednik Ons Jabeur nazvao je situaciju tužnom i neprihvatljivom, dok je bivša grand slam prvakinja Rennae Stubbs kratko i jasno komentirala - sramota.

image
Oscar J. Barroso/Zuma Press/Profimedia/Oscar J. Barroso/zuma Press/profimedia

Turnir Master 1000 završio je ovog vikenda, a Carlos Alcaraz i Aryna Sabalenka proglašeni pobjednicima u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji. Osim pobjede, ovi igrači dijele i zajednički rođendan 5. svibnja na koji su ih organizatori iznenadili tortama. Na svom Twitter profilu jedna od igračica podijelila je fotografiju na kojoj je vidljivo da je pobjednik Alcaraz dobio tortu na kat, dok je pobjednica dobila vidno siromašniju tortu.

- Iznenađen sam reakcijom nakon ove geste. Alcaraz je tad došao do finala, igrao je na glavnom terenu i bio je domaći favorit za osvajanje turnira, napisao je direktor turnira Feliciano López, bivši 12. tenisač svijeta i sedmerostruki pobjednik ATP Toura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:21