OPĆA HISTERIJA

EVAKUACIJA ŽELJEZNIČKE STANICE U RIMU Gospodin s igračkom u ruci izazvao neviđenu paniku: 'Čuli smo pucnjeve, odjeven je kao terorist iz Bataclana!'

Soldiers patrol at the main railway station in Rome, Italy, January 25, 2016. Italy's main railway station reopened on Monday after police briefly evacuated the huge terminus following reports that an armed man was in the building, the state railways said. REUTERS/Tony Gentile
 TONY GENTILE/Reuters

Priča o čovjeku s puškom zbog kojega je evakuirana središnja rimska željeznička stanica Termini toliko je nevjerojatna da nije mogla ne biti istinita. Ukratko: u 19.25 podignuta je uzbuna. Neka građanka je prijavila policajcima da je vidjela sumnjivog muškarca s puškom, s bijelom šiltericom na glavi.

Istog časa je pokrenuta akcija po obrascu NNNI. U stanicu Termini nahrupili su policajci, njih oko 70, karabinijeri, specijalci, ukratko snage predviđene protokolom za suzbijanje terorizma. Prva briga im je bila zaštititi civile. Vikali su im: Iziđite, smjesta napustite stanicu!“

Kako opisuje Il Messaggero, započeo je bijeg, nastupila je panika, oko tisuću osoba je trčalo vani navrat nanos. Zašto?, pitali su ih vani ljudi. „Ne znate? Podmetnuta je bomba!“, govorili su jedni. „Čuli smo pucnjeve!“, prisnažili su obavješteniji ili maštovitiji, ovisno o točki motrišta. „Vidio sam ga! Bio je odjeven kao ubojice iz Bataclana!“, citiraju trećega, koji je pogledao smrti u oči i čudom se spasio.

TONY GENTILE
Policemen patrol at the main railway station in Rome, Italy, January 25, 2016. Italy's main railway station reopened on Monday after police briefly evacuated the huge terminus following reports that an armed man was in the building, the state railways said. REUTERS/Tony Gentile

Foto: Reuters

Policajci i specijalci bili su efikasni i hitri: zaustavili su brojne mladiće koji su bježali ili su, ne znajući, dolazili, pretresli su ih, prepipali, neke položili na betonski pod (nije neki užitak u siječnju, ni u Rimu). Sve je teklo po planu i po protokolu, tim prije što je u Rimu već bio i iranski predsjednik Rohani. Istinabog, daleko od Terminija, ali nikad se ne zna.

Jedino nisu našli sumnjivca s puškom. Čovjek je, naime, nemajući pojma da je uočen kao terorist ni da je bijela šilterica zaštitni znak terorista iz Bataclana, mirno ušao u vlak za Anagni. Ondje ga je legitimirao neki časnik, u civilu ali s odgovarajućim dokumentom, ustanovio da taj pedesetogodišnjak sumnjivo dobroćudna izgleda nosi igračku, čuo da ju je kupio na dar svom djetetu i da je nosi u Anagni, pa ga je pustio, zaključivši da plastična strojnica može nanijeti zlo samo ako je netko nekome zabije baš u oko. Usput: časnik nije imao pojma da na stanici koju su napustili stotine uistinu naoružanih love terorističku sablast i da o ozbiljnoj ugrozi javljaju sve svjetske agencije.

Pomnim ispitivanjem svjedoka ustanovljeno je da je kvaziterorist s tom lako prepoznatljivom plastičnom imitacijom strojne puške ušao u podzemnu željeznicu na Bolognskom trgu, izišao na Terminiju, prešao tu poveliku stanicu i ušao u vlak, nemajući pojma da policija nenaoružanu čeljad sortira po tlehu niti da se raspituje u iranskog veleposlanika je li im netko napao Predsjednika.

Iskreno, nema do Italije. Prije dvadesetak godina, u jeku hajke na pedofile, gadno se proveo djed koji je na plaži odveo unuka kakati u grmlje. Budni građani su ga ščepali, policija ga je privela u postaju, dijete je predano službama u grčevitom plaču evidentnom dokazu da je zlostavljano), roditelji su pozvani, majka je identificirala svoga pritvorenog oca, poslije je rekla novinarima da mali nekoliko dana niti je govorio niti je kakao, samo je povremeno plakao.

Kako, pored tolike budnosti, uopće ima kriminala – posve je nejasno: eto, ni muha ne može proletjeti neopažena i nepretražena, osim kamoli masovni ubojica s bataclanskom šiltericom i plastičnom strojnicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:31