MOŽE SE MIJENJATI

Europski parlament podržao nastavak trgovine s Ukrajinom bez carine i kvota

Europski parlament je u utorak podržao produljenje privremenih mjera liberalizacije trgovine za Ukrajinu
 Anatolii Stepanov/Afp

Europski parlament je u utorak podržao produljenje privremenih mjera liberalizacije trgovine za Ukrajinu, istovremeno štiteći poljoprivrednike iz EU-a, priopćio je Europski parlament.

Zastupnici Europskog parlamenta su s 428 glasova za, 131 protiv i 44 suzdržana podržali produljenje suspenzije uvoznih carina i kvota za ukrajinske poljoprivredne proizvode za još jednu godinu, do 5. lipnja 2025., kako bi se pružila potpora toj zemlji usred brutalnog agresorskog rata Rusije koji se nastavlja, stoji u objavi EP-a.

Prema novoj uredbi, Komisija može poduzeti brzu akciju i nametnuti sve mjere koje smatra potrebnima ako dođe do značajnih poremećaja na tržištu EU-a ili tržištima jedne ili više država članica EU-a zbog ukrajinskog uvoza (npr. pšenice). Kao dio pojačanih zaštitnih mjera za zaštitu poljoprivrednika u EU-u, Komisija može pokrenuti hitnu kočnicu za posebno osjetljive poljoprivredne proizvode, odnosno perad, jaja, šećer, zob, krupicu, kukuruz i med.

Ako uvoz tih proizvoda premaši prosjek obujma uvoza zabilježen u drugoj polovici 2021. te cijele 2022. i 2023., carine se mogu ponovno uvesti. Kao dio dogovora o ovim novim pravilima, Komisija se obvezala da će uskoro pokrenuti razgovore s Ukrajinom o trajnoj liberalizaciji trgovine i da će Parlament biti blisko uključen u proces, objavio je Europski parlament.

Vijeće EU-a će sada mora formalno odobriti propis. Sadašnje trgovinske mjere istječu 5. lipnja 2024., a nova bi uredba trebala stupiti na snagu odmah nakon tog datuma

Sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, koji uključuje i Duboko i sveobuhvatno područje slobodne trgovine, osigurao je da ukrajinska poduzeća imaju povlašteni pristup tržištu EU-a od 2016. Nakon što je Rusija pokrenula svoj agresorski rat, EU je uveo autonomne trgovinske mjere (ATM) u lipnju 2022., koji omogućuju bescarinski pristup za sve ukrajinske proizvode u EU.

Te su mjere produljene za jednu godinu 2023., a u siječnju je Europska komisija predložila obnovu suspenzije za još jednu godinu uz dodatne mjere zaštite za zaštitu tržišta EU-a. Tijekom pregovora Vijeće i Parlament dodali su više mjera za zaštitu poljoprivrednika u EU-u. Za Moldovu je parlament nedavno odlučio produžiti slične mjere za još godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:54