DRAMA U GRUZIJI

Europska zemlja na obroncima Kavkaza pada u Putinovo naručje, parlament je izglasao kontroverzni ‘ruski zakon‘!

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u

Prosvjed protiv zakona o ”stranim agentima” u Tbilisiju

 Giorgi ARJEVANIDZE/AFP

Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, usprkos velikim prosvjedima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome Zurabišvili. Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inozemnim financiranjem traži da se registriraju kao ‘inozemni agenti‘ ruski ‘u srži i prirodi‘.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošli tjedan, usprkos velikim prosvjedima u Tbilisiju i pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inozemni utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i neovisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto financiranja izvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:13