KLJUČAN TJEDAN

Europi prijeti kolaps, ugroženo 12.600 letova! Stručnjak: ‘Ne mogu vjerovati da će to dozvoliti‘

Zrakoplovni stručnjak kaže kako bi štrajk imao katastrofalne posljedice na hrvatski zračni prostor
 Geoffrey Robinson/Alamy/Alamy/Profimedia/Geoffrey Robinson/alamy/alamy/profimedia

Ne postigne li se neki dogovor s radnicima Eurocontrola koji najavljuju štrajk, moglo bi biti ugroženo oko 12.600 letova u europskom zračnom prostoru, a problemi će se, ukoliko do njih dođe, svakako preliti i na hrvatski zračni prostor.

Naime, kako prenosi Sky news, započnu li djelatnici Eurocontrola doista štrajkati, o čemu će odluka biti objavljena u ponedjeljak, ugrožena bi mogla biti čak trećina letova na području Europe, a time i turistička sezona što bi moglo ozbiljno ugroziti mnoge nacionalne ekonomije.

Radnici Eurocontrola najavili su kako će u ponedjeljak donijeti odluku o tome hoće li usred ljeta započeti sa štrajkom, i to iz razloga što s poslodavcem zasad nisu uspjeli postići dogovor po pitanju viših plaća, radnog vremena te nedostatka radnika, a jedan radnik iz avioindustrije otkrio je kako bi štrajk potencijalno mogao ugroziti između 20 i 30 posto europskog avioprometa, što bi moglo imati katastrofalne posljedice na ljetnu sezonu.

Ne treba zaboraviti kako stanovite poteškoće u zračnom prometu postoje već nekoliko mjeseci otkako se zračne luke diljem Europe bore s nedostatkom osoblja zbog čega dobar dio letova kasni, a nerijetko bivaju i otkazani, i to uglavnom na linijama prema i iz Londona, Barcelone, Bruxellesa, Atene, Marseilla i Budimpešte.

Eurocontrol, prema pisanju Sky newsa, u narednih osam tjedana očekuje oko 33 tisuće letova, a kada bi se dio radnika doista odlučio na štrajk, to bi moglo imati nesagledive posljedice na turizam i poslovanje aviokompanija zbog čega mnoge od njih ovih dana zazivaju da se pod hitno zaposli radna snaga koja nedostaje ovom tijelu i tako rješi problem.

Pretpostavke su da Eurocontrolu nedostaje oko četvrtina radne snage te njihov sindikat inzistira da je štrajk neizbježan ukoliko se ne udovolji prohtjevima radnika.

Kako je za Jutarnji list komentirao zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric, štrajk Eurocontrola imao bi katastrofalne posljedice na hrvatski zračni prostor, no on ipak vjeruje kako do tako nečega neće doći.

"Ne vjerujem da će si Europa dopustiti tako nešto usred ljetne sezone, pa to bi značilo potpuni kolaps. Vjerujem da će se stvar ipak izgladiti, naći neko rješenje i da do štrajka u konačnici neće niti doći", kazao je Šćuric dodavši kako Eurocontrol doista ima mnoštvo problema koji se odražavaju na situaciju u EU zračnom prostoru poput zagušenosti, kašnjenja i slično.

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines poručio je kako je upoznat s najavama Eurocontrola te da će svakako pokušati održati red letenja u najvećoj mogućoj mjeri.

- Ove godine smo proširili mrežu odredišta i planiran je veći nalet u odnosu na 2022. godinu u kojoj su avioprijevoznici također bili suočeni s problemima u sustavu civilnoga zračnog prometa, koji su bili uzrokovani nedostatkom certificirane radne snage u europskim zračnim lukama.U tom kontekstu kompanija i ove godine poduzima sve što je u njezinoj moći da putnici stignu do svojih odredišta u skladu sa svojim očekivanjima i nada se njihovom razumijevanju za situacije na koje avioprijevoznik ne može utjecati, a to su ograničenja u zračnom prostoru, problemi u protoku putnika i drugi razlozi, koji na redovitost prometovanja utječu s oko 80 posto - rekli su iz Croatia Airlinesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:24