KONAČNA ODLUKA

EU uvodi veliku promjenu za megapopularnu kinesku internetsku trgovinu, omiljenu u Hrvatskoj: Stupa na snagu već ovog mjeseca

Komisija tvrdi da je prošle godine u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod tog bescarinskog praga od 150 eura

Ilustrativna fotografija

 Markus Mainka/imagebroker/profimedia/Markus Mainka/imagebroker/profimedia

Bruxelles planira nametanje carina na jeftinu robu kupljenu iz kineskih internetskih trgovina, među kojima su popularni Temu i Shein. Tako nastoje zaustaviti porast robe iz Kine za koju EU kaže da je nestandardna.

Europska će komisija kasnije ovog mjeseca predložiti ukidanje sadašnjeg praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine, piše Financial Times. Glavne platforme na koje se cilja su Temu, AliExpress i Shein.

Komisija tvrdi da je prošle godine u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod tog bescarinskog praga od 150 eura. Uvoz e-trgovine se više nego udvostručio te u travnju premašio 350.000 artikala, a to su gotovo dvije isporuke po kućanstvu. Kina ima koristi od subvencioniranih troškova poštarine, što znači da im je isplativo zračnim putem slati jeftinu robu.

Ove bi se odredbe primjenjivale na sve online trgovce koji izvan EU dostavljaju izravno kupcima iz EU. Amazon sa sjedištem u SAD-u obično koristi prodavače sa sjedištem u Europi.

Druga moguća mjera bila bi obavezna registracija velikih platformi za plaćanja PDV-a online, bez obzira na njihovu vrijednost.

Od 2021. paketi poslani tvrtkama iz EU već plaćaju PDV bez obzira na vrijednost paketa, no oslobođeni su plaćanja carine.

Komisija je već predložila ukidanje praga za carine prošle godine, no sada bi moglo biti ubrzano usvajanje toga kako bi se suzbio val jeftinog uvoza.

Međutim, moglo bi biti teško doći do dogovora svih zemalja EU-a, s obzirom na to da bi ovakav novi režim povećao opterećenje ionako preopterećenih carinskih službenika.

Broj opasnih proizvoda koje su prijavile zemlje EU-a skočio je za više od 50 posto od 2022. do 2023. Riječ je o broju većem od 3400. Kozmetika, igračke, električni uređaji i odjeća bili su među proizvodima s najviše sigurnosnih problema.

Industrija igračaka u Europskoj uniji je optužila kineske trgovce za isporuku opasnih igračaka u Europu. U veljači je industrijska grupa Toy Industries of Europe preko Temua kupila 19 igračaka i otkrila da nijedna nije u skladu sa standardima Europske unije, dok je njih 18 predstavljalo stvarni sigurnosni rizik za djecu.

S Temua su poručili da svih 19 igračaka s tog popisa više nisu dostupni na njihovim web stranicama za Europu. Ističu da im je sigurnost proizvoda od velikog značaja.

Poručili su i da njihov rast ne ovisi o jeftinim artiklima i da su otvoreni i podržavaju bilo kakve prilagodbe politike od strane zakonodavaca koje su u skladu s interesima potrošača, sve dok su te politike pravedne.

AliExpress je rekao da surađuje sa zakonodavcima kako bi osigurao da kontinuirano budu u usklađenoj poziciji na tržištu EU. Iz Sheina su također rekli da potpuno podržavaju napore za reformu carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:05