PROCURIO NACRT

EU traži zamjenu za ruski plin, priprema se trilateralni sporazum s dvije mediteranske države

Europska komisija odbila je komentirati nacrt sporazuma, kao i pitanje putuje li Von der Leyen u Egipat zbog potpisivanja memoranduma

Pomorski objekt za proizvodnju, skladištenje i istovar (FPSO) plina koji ide prema obalama Izraela

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Europska komisija predložila je državama članicama EU-a sporazum s Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza prirodnog plina iz istočnog Sredozemlja, objavio je Reuters, pozivajući se na nacrt dokumenta od 7. lipnja koji je dobio na uvid.

Nacrt memoranduma o razumijevanju, koji je još uvijek podložan promjenama i trebaju ga odobriti uključene vlade, dio je napora Europske unije za smanjenje uvoza fosilnih goriva iz Rusije nakon rata u Ukrajini.

"Prirodni plin koji će biti isporučen u Europsku uniju potjecat će ili iz Arapske Republike Egipat, Izraela ili bilo kojeg drugog izvora u istočnomediteranskoj regiji, uključujući države članice EU-a u regiji", navodi se u devet stranica dugom dokumentu.

EU je priopćila kako namjerava sklopiti trilateralni sporazum s Egiptom i Izraelom prije ljeta, ali detalji u nacrtu od 7. lipnja nisu javni.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala bi posjetiti Kairo idućeg tjedna.

Europska komisija odbila je komentirati nacrt sporazuma, kao i pitanje putuje li Von der Leyen u Egipat zbog potpisivanja memoranduma.

Nacrt sporazuma utvrđuje načela za pojačanu suradnju između tri partnera, ali ne navodi koliko bi plina EU uvozila niti postavlja bilo kakve rokove za isporuke.

U dokumentu se navodi da će isporuke uključivati korištenje infrastrukture za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Egiptu, uz napomenu da Egipat planira postati regionalno središte za prirodni plin.

Memorandum o razumijevanju trajao bi devet godina od njegovog potpisivanja, stoji u dokumentu. Taj je dio još u zagradama, što je znak da postoji veća šansa da bi se mogao promijeniti nego drugi paragrafi.

Egipat već izvozi relativno male količine plina u Uniju, a obje strane očekuju da će povećati proizvodnju i izvoz u idućim godinama.

Egipatska vlada nije bila dostupna za komentar memoranduma, piše Reuters.

Egipat je izvezao 8,9 milijardi kubnih metara ukapljenog plina prošle godine i 4,7 milijardi kubnih metara u prvih pet mjeseci 2022., prema podacima Refinitiv Eikona.

Većina tog izvoza otpada na Aziju.

Izrael je na dobrom putu da u sljedećih nekoliko godina udvostruči proizvodnju plina na oko 40 milijardi kubnih metara godišnje.

Ta se zemlja nada da će biti postignut dogovor o opskrbi Europe plinom.

EU je prošle godine uvezla 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije, što čini oko 40 posto ukupne potrošnje Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 13:16