OBNOVA DIJALOGA

EU očekuje od Srbije konstruktivno ponašanje u odnosima s Kosovom

 Profimedia, ATA Images Editorial

Europska unija poručila je u utorak Srbiji i Kosovu da od njih očekuje konstruktivno ponašanje kako bi se obnovio dijalog koji bi vodio prema sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa putem pravno obvezujućeg sporazuma.

U Bruxellesu je u utorak održan sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU sa Srbijom, a prethodni dan i s Kosovom. No, na sastanku s kosovskom delegacijom, kako je priznala i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost, nije bilo pozitivnih rezultata zbog čega je otkazano i zajedničko pojavljivanje pred novinarima. Predsjednik kosovske vlade Ramush Haradinaj odbio je prijedlog EU za pomoć u rješavanju trgovinskih problema između Kosova i Srbije nakon što je Kosovo uvelo carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Haradinaj je u Bruxellesu ponovio da se taj problem može riješiti samo sveobuhvatnim sporazumom koji bi podrazumijevao i priznanje Kosova.

Srpska premijerka Ana Brnabić optužila je Kosovo za neispunjavanje sporazuma sa Srbijom postignutog još 2013. godine, dok je Srbija, kako je rekla, ispunila sve svoje obveze. Premijerka je izjavila da je Srbija za mjesec dana izgubila od izvoza na Kosovu 25 milijuna eura, a na godišnjoj razini gubitak zbog kosovskih mjera bio bi veći od 500 milijuna eura. EU i dalje traži da Kosovo "odmah" ukine te carine, ali Priština na to dosad nije pristala.

U srijedu će visoka predstavnica Federica Mogherini u Bruxellesu održati sastanak s liderima država Zapadnog Balkana. No, čini se da je goste birala prema osobnim preferencijama, a ne prema funkcijama koje imaju. Tako su iz Albanije, Makedonije i BiH pozvani predsjednici vlada, a iz Kosova, Crne Gore i Srbije predsjednici država. I na ovom će sastanku odnosi Kosova i Srbije biti glavna tema jer EU smatra da je to sada ključno pitanje za dugotrajnu stabilnost u regiji. Mnoge države EU pribojavaju se da bi rješenje koje bi značilo promjenu granica bilo štetno za regiju, ali takvu opciju ne odbacuje Federica Mogherini kao posrednica u dijalogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:23