KOME IDE TURSKA?

EU ih ne želi, no sada bi mogli postati dio skupine koju predvodi Rusija: ‘Da, naravno, zašto ne‘

Ankara želi suradnju sa zemljama BRICS-a te će sudjelovati na planiranom skupu idući tjedan u Rusiji

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan

 Mustafa Kamaci/Afp

Rusija pozdravlja izraženu želju Turske da postane dio skupine BRICS, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, najavljujući da će to pitanje biti tema idućeg skupa tog formata.

Peskov je rekao da postoji snažniji interes mnogih država za BRICS, skupinu sastavljenu od Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južnoafričke Republike, Etiopije, Irana, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u ponedjeljak je započeo posjet Pekingu, što je najviši posjet nekog turskog dužnosnika Kini od 2012. godine. Fidan je održao razgovore s kineskim kolegom Wangom Yijem.

Upitan tijekom panela želi li se Turska pridružiti BRICS-u, Fidan je u ponedjeljak odgovorio „da naravno, zašto ne?”.

Fidana je prenijela turska državna novinska agencija Anadolija, naglašavajući da Ankara želi suradnju sa zemljama BRICS-a te da će sudjelovati na planiranom skupu idući tjedan u Rusiji.

Trenutno nije jasno želi li se Ankara i formalno pridružiti toj skupini jer ranije nije izražavala želju da bi to učinila.

NATO članica Turska proteklih je godina meta kritika zapadnih država zbog veza s Rusijom. One smatraju kako se Ankara udaljava od zapada, što ona odbacuje i naglašava da ostaje predana članica saveza te i dalje želi postati članica Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:26