NOVA REALNOST

Eskaliralo je tijekom noći, situacija se ubrzano pogoršava, ugledni WSJ tvrdi s terena: ‘Nepodnošljivo je. Rat je na vratima!‘

Videosnimke koje kruže internetom pokazuju sav razmjer intenzivnih napada

Pripadnici izraelske vojske

 Idf/gpo/sipa Press/profimedia/Idf/gpo/sipa Press/profimedia

Došlo je do eskalacije prekograničnih napada tijekom noći na nedjelju između Izraela i Hezbollaha, u situaciji koja se ubrzano pogoršava, a rat se nikad nije činio izglednijim nego sada, piše Wall Street Journal.

Hezbollah je priopćio da je u nedjelju cilj bio izraelski obrambeni izvođač Rafael Advanced Defense Systems, jedan od autora Željezne Kupole, u sklopu početnog odgovora skupine na eksploziju tisuća pejdžera i radio uređaja u dva odvojena napada u kojem je ubijeno preko 30 osoba, među kojima i veći broj civila.

Tvrtka se nalazi u blizini Haife, udaljene oko 40 kilometara od izraelsko-libanonske granice.

Militantna skupina sa sjedištem u Libanonu također je poručila da je gađala izraelsku zračnu bazu Ramat David, u blizini Haife, raketama sirijske proizvodnje. Izraelska vojska nije potvrdila mete napada, ali je rekla da je Hezbollah udario dublje nego inače u izraelski teritorij.

image

Poprište napada Hezbollaha na četvrt Kiryat Bialik u Haifi

Jack Guez/Afp

Najmanje 115 projektila ispaljeno je iz Libanona na Izrael u nedjelju ujutro, priopćila je izraelska vojska. Većina je presretnuta ili je pala na otvorenom prostoru, ali Hezbollah je zadao tri izravna pogotka na izraelske zajednice, uključujući dva na stambene zgrade u gradu Kiryat Bialik, prema izvješću državnog vojnog radija. Videosnimke koje kruže internetom i koje je potvrdila vojska pokazuju zapaljena vozila i zgrade, a snage hitne pomoći su rekle da su četiri osobe pogodili šrapneli.

Tri projektila također su ispaljena na Izrael s istoka, uključujući dva iz Iraka, gdje se nalaze iranske milicije, prema izraelskoj vojsci.

Deseci borbenih zrakoplova široko su gađali južni Libanon u subotu navečer i u nedjelju ujutro, rekla je izraelska vojska, u, kako je nazvala, preventivnom napadu na položaje za lansiranje raketa predviđene za širi napad u nedjelju ujutro.

Udari su uslijedili nakon rapidnog porasta napetosti između Izraela i Hezbollaha, što je izazvalo zabrinutost SAD-a da će strane uvući regiju u širi rat. Hezbollah je inicirao aktualni sukob s Izraelom 8. listopada kao znak potpore palestinskoj militantnoj skupini Hamas koji je pokrenuo napad 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

Sporadična razmjena vatre preko granice postupno je postajala sve jače tijekom posljednjih mjeseci, dok je diplomatsko rješenje i dalje nedostižno.

image

Izraelski napad na selo Zibqin u južnom Libanonu

Kawnat Haju/Afp

Izrael je promijenio svoju strategiju prošlog tjedna, pojačavši intenzitet i odvažnost svojih napada protiv Hezbollaha, koji je prisilio desetke tisuća civila s obje strane granice da napuste svoje domove.

U petak je Izrael izvršio golemi pritisak, ubivši 16 najviših članova Hezbollaha u Bejrutu, u napadu u kojemu je, kako tvrdi Libanon, također ubijeno dvadesetak civila. Poruka Izraela je da se ili mora postići rješenje ili će se nastaviti s borbama, čak i u ratu za koji se očekuje da će biti razoran za obje strane.

"Ovo je situacija koja je nepodnošljiva, a Izrael odlučno želi djelovati kako bi promijenio ovu stvarnost", rekao je u nedjelju za Wall Street Journal Nadav Shoshani, glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelska vojska gađala položaje Hezbolaha u Libanonu i u ponedjeljak

Izraelska vojska počela je izvoditi nove napade na položaje Hezbolaha u Libanonu u ponedjeljak nakon što je otkrila da se proiranska skupina priprema napasti Izrael, rekao je vojni glasnogovornik.

Glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je Hezbolah godinama skrivao oružje, uključujući krstareće projektile, u kućama i zgradama diljem južnog Libanona. Pozvao je stanovnike Libanona da se drže podalje od tih mjesta.

Hagari je medijima na brifingu pokazao snimku iz zraka onoga što je opisao kao operativce Hezbolaha koji pokušavaju lansirati krstareće projektile iz civilne kuće u Libanonu, te izraelski napad koji je uslijedio nekoliko trenutaka prije lansiranja.

"Hezbolah vas ugrožava. Ugrožava vas i vaše obitelji", rekao je Hagari.

Na pitanje novinara o mogućem izraelskom kopnenom upadu u Libanon, Hagari je rekao da će se učiniti "sve što je potrebno" kako bi se evakuirani stanovnici sjevernog Izraela sigurno vratili svojim domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:41