NOĆ DUGIH NOŽEVA

Ernst Röhm spavao je u toplicama s dečkom kada mu je u sobu banuo Hitler s bičem: ‘Biraj - samoubojstvo ili pogubljenje!‘

Prije 90 godina zbio se događaj presudan u Hitlerovu putu prema apsolutnoj vlasti, ali i Kristalnoj noći 1938. godine i pogromu Židova

Noć dugih noževa

 Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia/Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia

U noći 30. lipnja na 1. srpnja 1934.. godine zapovjednik SA Ernst Röhm spavao je s mladićem u hotelu Hanselbauer u bavarskim toplicama Bad Wiessee. Iznenada su u njihovu sobu banuli su Hitler i pripadnici SS trupa. Röhm je odveden u zatvor Stadelheim u Münchenu gdje je bio prisiljen birati između samoubojstva ili pogubljenja.

- Ako trebam biti ubijen neka me likvidira Adolf Hitler! - rekao je Röhm te otkopčao košulju na prsima. Ustrijeljen je 1. srpnja. Nije bio jedini nacist koji je stradao: od 30. lipnja do 2. srpnja 1934. godine u nemilosrdnoj čistki poznatoj kao Operacija Kolibri (Hummingbird) ili „Noć dugih noževa” službeno je ubijeno 85 časnika SA, dok neki povjesničari govore o 1000 ubijenih. „Noć dugih noževa”, što je naziv iz legende o kralju Arthuru, bio je presudan događaj u Hitlerovu putu prema apsolutnoj moći u Njemačkoj, ali i Kristalnoj noći 1938. godine, čime je počeo pogrom Židova.

image

Hitler i Ernst Röhm, čelnik SA snimljeni 1933. godine

Wikipedia/

Kada je početkom 1933. godine postao njemački kancelar, Adolf Hitler imao je snažnu podršku SA (Sturmabteilung), jurišnih

odreda nacističke stranke. Poznati i kao Smeđe košulje zbog odora smeđe boje, SA odredi su u proljeće 1934. godine brojali tri milijuna pripadnika, a djelovali su kao paravojska od čijeg su nasilja strahovali ne samo komunisti i Židovi nego i obični Nijemci. Njihov vođa Ernst Röhm bio je dugogodišnji Hitlerov prijatelj i jedan od rijetkih koji je nacističkog vođu zvao osobnim imenom. S političke strane Röhm je predstavljao„lijevo” krilo: vjerovao je u navodnu platformu nacističke stranke, čiji je puni naziv bio Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka. Kada ga je u prosincu 1933. godine Hitler imenovao za ministra bez portfelja, Röhm je nastojao steći utjecaj u režimu što je smetalo Hitlerovim bliskim suradnicima Josephu Göbbelsu, Hermannu Göringu i Heinrichu Himmleru. Oni su Hitleru predstavili lažne dokaze o tome kako Röhm planira izvršiti državni udar i zbaciti ga s vlasti.

image

Noć dugih noževa

Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia/Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia

Dana 29. lipnja 1934. Adolf Hitler, koji je bio u Essenu s Göringom kako bi prisustvovao jednom vjenčanju, naredio je Röhmu da okupi čelnike SA u Bad Wiesseeu gdje će im se kasnije pridružiti. Prethodnih su dana Himmler i Göring počeli su planirati čistku Röhmovih sljedbenika, tajno nazvanu "Operacija Kolibri".

Hitler je 30. lipnja 1934. godine stigao u München, a zatim se uputio u Bad Wiessee. O krvavom događaju, tijekom koga se Hitler riješio potencijalnih oponenata, kasnije je svjedočio njegov vozač Erich Kempka. - Mora da je bilo oko 4.30 ujutro, nebo se razvedrilo, gotovo je jarko dnevno svjetlo. Hitler sjedi kraj mene u tišini. S vremena na vrijeme čujem Göbbelsa i Lutzea kako razgovaraju iza nas. Neposredno prije Wiesseea, Hitler iznenada prekida šutnju: ‘Kempka’, kaže on, ‘vozi pažljivo kad dođemo do hotela Hanselbauer. Moraš voziti bez buke. Ako vidite SA stražara ispred hotela, nemoj čekati da mi se javi; vozi dalje i zaustavi se na ulazu u hotel.’ Zatim, nakon trenutka smrtne tišine Hitler je rekao: ‘Röhm želi izvesti državni udar‘ - svjedočio je Kempka.

image

Noć dugih noževa

Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia/Historica Graphica Collection/heritage Images/profimedia

Prisjetio se i Röhmova hapšenja.

- U međuvremenu Röhm izlazi iz svoje sobe u plavom odijelu i s cigarom u kutu usana. Hitler ga bijesno gleda, ali ne govori ništa. Dva detektiva odvode Röhma u predvorje hotela gdje se on baca u fotelju i od konobara naručuje kavu. Ostajem u hodniku malo po strani i detektiv mi govori o Röhmovom uhićenju. Hitler je sam ušao u Röhmovu spavaću sobu s bičem u ruci. Iza njega su bila dva detektiva s pištoljima na gotovs. Ispljunuo je riječi: ‘Röhm, uhićen si.‘ Röhm je pospano podigao pogled s jastuka: ‘Heil, moj Führeru‘. Onda je Hitler zaurlao po drugi put, okrenuo se na peti i otišao iz sobe – svjedočio je Kempka.

image

Noć dugih noževa

-/mary Evans Picture Library/profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Dok je SS uhitio čelnike SA u toplicama, Göring je pokrenuo paralelnu čistku potencijalnih Hitlerovih oponenata. Neki od njih su strijeljani u svojim uredima i domovima, a drugi su pogubljeni u sjedištu Gestapoa. Žrtve ove krvave operacije bili su među ostalim bivši kancelar Kurt von Schleicher sa suprugom te Erich Klausener, vođa Katoličke akcije. Franz von Papen, vice-kancelar u Hitlerovoj vladi, smješten u kućni pritvor, preživio je čistku. Međutim, njegovi pomoćnici, Herbert von Bose i Edgar Jung, su ubijeni. Nakon toga uloga SA u životu nacističke Njemačke se sve više minorizirala, a najveći broj pripadnika SA pristupio je u Reichswehr koji je zatim preobražen u Wehrmacht.

Kao glasilo nacističke stranke, novine Völkisch Beobachter objavile su 3. srpnja 1934. godine pozitivno intoniranu vijest o čistki unutar među nacistima kao eliminaciju opasnog legla homoseksualaca na čelu s Röhmom. Iako je homoseksualnost bila zabranjena zakonom, Ernst Röhm nije skrivao svoje seksualne sklonosti. K tome. dugo je tvrdio i da je sam Hitler gay.

S druge strane, mnogi njemački Židovi, koji su bili prve žrtve divljanja SA odreda, pozdravili su Hitlerov obračun sa Smeđim košuljama uvjereni da su jurišni odredi smješteni na pravo mjesto.

Nažalost, bili su u zabludi „Noć dugih noževa”bio je samo uvod u holokaust i Drugi svjetski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:02