TURSKA

Erdogan izabrao nasljednika na čelu vlade i stranke

Turkey's prime minister Recep Tayyip Erdogan delivers a speech to the members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara April 22, 2014. Turkey's prime minister will tour several European countries next month, a government source said on Tuesday, as he reaches out to expat Turkish voters ahead of a possible run for the presidency. Recep Tayyip Erdogan is planning to visit Germany, France and the Netherlands in May, the source said. Each has a large Turkish population that he is hoping to court ahead of presidential elections in August. AFP PHOTO / ADEM ALTAN
 ADEM ALTAN/AFP

ANKARA - Dosadašnji turski premijer i novoizabrani predsjednik Recep Tayyip Erdogan izabrao je u četvrtak, kako se i očekivalo, svojeg vjernog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua za svojeg nasljednika na čelu vlade i svoje konzervativne stranke.

Nakon višesatnog sastanka u sjedištu Stranke pravde i razvoja (AKP), Erdogan je objavio ime svojeg nasljednika pred stranačkim čelnicima, popraćen burnim pljeskom.

"Mislim da će naš kandidat za predsjednika stranke i dužnost premijera ostvariti ideale 'nove Turske' i ciljeve AKP-a do 2023.", kada se obilježava stotinu godina republike, rekao je.

Davutoglu bi trebao službeno preuzeti vodstvo nad strankom na izvanrednom kongresu stranke 27. kolovoza. Idućeg dana Erdogan će mu dati mandat za sastav vlade.

Njegov izbor bio je očekivan.

Davutoglu (55) je uz dosadašnjeg premijera bio od njegova dolaska na čelo vlade 2003. Prvo mu je bio diplomatski savjetnik, a 2009. preuzeo je dužnost ministra vanjskih poslova.

Taj poliglot glavni je tvorac nove turske diplomacije prozvane "neo-osmanskom", kojom se Tursku želi vratiti na svjetsku pozornicu, ponajprije na Bliskom istoku, u sferi utjecaja bivšeg Osmanskog carstva.

Bilanca te politike, koju se može opisati kao politiku "bez problema sa susjedima", nije baš uspješna. Od Arapskog proljeća 2011. Ankara ima jako loše odnose s Egiptom, Sirijom i Izraelom, svojim nekadašnjim saveznikom.

Analitičari ne očekuju da će se Davutoglu opirati Erdoganovu autoritetu, koji je već otvoreno najavio da želi zadržati vlast u svojim rukama.

"Nitko ni trenutka ne pomišlja da će Davutoglu nametati svoju viziju vladi, slijedit će autoritet i upute predsjednika", rekao je oporbeni zastupnik Aykan Erdemir.

"Čini mi se da je Turska ušla u razdoblje premijera marionieta", dodao je njegov kolega, vođa socijaldemokrata (CHP) Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan (60) namjerava promijeniti ustav kako bi si povećao ovlasti, koje su do sada bile uglavnom ceremonijalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 00:36