VUČJI POZDRAV

Erdogan brani ‘vučji pozdrav‘: ‘Zašto Francuzi i Nijemci smiju, a mi ne? Dolazim u Berlin‘

Turski predsjednik komentirao je sukob oko "vučjeg pozdrava"

Tayyip Erdogan i Merih Demiral

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je kako ga je sukob oko "vučjeg pozdrava" potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala EURO-a između Turske i Nizozemske u nedjelju u Berlinu.

"Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih (Demiral) je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje," rekao je Erdogan novinarima u četvrtak na letu iz Kazahstana.

"Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje službenike te se poduzimaju potrebni koraci. Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, odlučili smo otići na utakmicu," prenose turski mediji predsjednikovu izjavu.

image

Kontroverzni pozdrav Meriha Demirala

Ronny Hartmann/Afp

Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURO-a protiv Austrije.

Turski branič, koji je zabio oba gola, pobjedu je proslavio "vučjim pozdravom", odnosno simbolom "Sivih vukova", pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost "turske rase".

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad "Sivih vukova" u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i kako je riječ o ksenofobiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:37