RODITELJI U PANICI

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA Dosad oboljelo 56 ljudi: 'Najveći broj zaraženih nije bio cijepljen'

 Nina Đurđević / CROPIX

Roditelji diljem Kantona Sarajevo žive u panici zbog dosad prijavljenih 56 slučajeva oboljenja od malih boginja, javlja Klix.ba .

Zbog povećanja broja oboljelih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić 28. je travnja, na prijedlog tamošnjeg Zavoda za lokalno zdravstvo, proglasio epidemiju.

Prvi slučaj zabilježen je 26. ožujka.

- Uglavnom se radi o uzrastu ispod godine dana starosti, pa sve do 45 godina. Sve dobne skupine su zahvaćene. Podjednako su zahvaćena djeca uzrasta od rođenja, pa do šeste godine, kada je vrijeme za prvu, pa i drugu dozu cjepiva. Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina, jer po tadašnjim programima imunizacije nije cijepljen veliki broj stanovnika - kazala je Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo u Sarajevu.

Od ukupnog broja oboljelih najveći broj nije cijepljen nijednom dozom, šest pacijenata je cijepljeno jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status cijepljenja.

Dr. Balta je potvrdila da se očito radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije cijepljena protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:17