BRITANSKI ŠKOLARCI

Elizabeta II. izumila telefon, Isaac Newton vatru, a Luke Skywalker prvi sletio na Mjesec

Prema najnovijem istraživanju, učenici britanskih škola po znanju su se izravnali s američkim

LONDON - Koliko Britanci vole svoju kraljicu Elizabetu II ., pokazalo je najnovije istraživanje provedeno među britanskim školarcima.

Žele Nobelovu nagradu

Na pitanje tko je izumio telefon, jedan od deset učenika samouvjereno je ustvrdio da je za to otkriće zaslužna kraljica. Istraživanjem se htjelo provjeriti koliko su britanski učenici upoznati s pojmovima iz područja znanosti, a pojedini su učenici na neka pitanja ponudili vrlo smiješne odgovore.

Petina od tisuću anketiranih učenika misli da su prvi ljudi na Mjesecu bili glumci iz serijala “Ratovi zvijezda” Luke Skywalker i Richard Branson. Čak 60 posto učenika u dobi od devet i 10 godina uvjereno je da je Isaac Newton, engleski fizičar, matematičar i astronom (živio je od 1642. do 1728.) izumio vatru.

Njih 16 posto smatra, pak, da je Newton izumio internet ili otkrio Sunčev sustav. Iako se baš nisu proslavili znanjem, istraživanje je pokazalo da bi veliki postotak britanskih učenika više htio dobiti Nobelovu nagradu za znanost nego pobijediti u glazbenom showu “X Factor”. Da je telefon izumio Alexander Graham Bell znalo je osam od 10 dječaka i 69 posto djevojčica. Ostali su osim kraljice kao točne odgovore zokružili Charlesa Darwina i Noela Edmonsa.

Niz manjkavosti

Otkrićem da i engleski sustav školstva ima niz manjkavosti, zbog čega i tamošnji učenici znaju bolje imena nogometaša i pjevača od znanstvenih velikana, ovih su dana bili najzadovoljniji Amerikanci. Američki su učenici do sada uvijek slovili kao najveće neznalice na svijetu. Većina američkih 17-godišnjaka, primjerice, ne zna na karti pokazati Europu, a svaki drugi ne zna tko je bio Hitler. Britansko istraživanje pokazalo je da su američki učenici u neznanju dobili dostojnu konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:43