TEŠKE OPTUŽBE

ELIMINACIJA PROTIVNIKA Predsjednik Venezuele Maduro naredio uhićenje oporbenog vođe

Nešto prije negoli je sud potvrdio zahtijev odvjetništva za određivanjem pritvora, oporbeni čelnik je u razgovoru za Reuters okrivio naoružane vladine pristaše da pucaju po mirnim prosvjednicima
 AFP

CARACAS - Venezuelanski sud naredio je u četvrtak da se uhiti vođu oporbe Leopolda Lopeza zbog optužbi za ubojstvo i terorizam, nakon što su dan ranije u uličnim prosvjedima protiv predsjednika Nicolasa Madura ubijene tri osobe.

Lopez, koji se školovao u SAD-u, dva tjedna je pomagao organizirati sporadične prosvjede širom zemlje protiv Madura, kritizirajući ga da nije stavio pod kontrolu inflaciju i kriminal te zbog manjka osnovnih proizvoda.

Maduro je, pak, optužio Lopeza da sije nasilje kako bi stvorio prostor za državni udar sličan onom prije dvanaest godina kada je nakratko svrgnut s vlasti socijalistički vođa Hugo Chavez. Analitičari smatraju da oporba ima malo izgleda zbaciti Madura s vlasti.

Unatoč oštrim riječima venezuelanskog predsjednika, 42-godišnji Lopez u četvrtak nije bio uhićen.

Nešto prije negoli je sud potvrdio zahtijev odvjetništva za određivanjem pritvora, oporbeni čelnik je u razgovoru za Reuters okrivio naoružane vladine pristaše da pucaju po mirnim prosvjednicima.

Iako su mnogi stanovnici Caracasa u četvrtak ostali kod kuće, diljem grada su održani sporadični studentski prosvjedi, dok su neke skupine prosvjednika blokirale ulice i palile automobilske gume.

Brojni vladini pobornici okupili su se ispred zgrade državnog odvjetništva, koja je oštećena u srijedu, uzvikujući slogane potpore predsjedniku Maduri i osuđujući "fašističko nasilje".

U srijedu su, prema pravosudnim izvorima, poginuli jedan student i jedan vladin simpatizer u kaosu koji je nastao kada su se suprotstavljene prosvjedne kolone međusobno približile u središtu Caracasa, a još je jedan student poginuo u drugom dijelu grada.

U prosvjedima su ukupno 23 osobe ozlijeđene, a 25 je uhićeno dok su četiri policijska vozila zapaljena a neki vladini uredi oštećeni. Mediji prenose kako nije sasvim jasno kako su prosvjednici ubijeni. Oporbeni vođe tvrde da su vladini simpatizeri na njih pucali, a ovi pak tvrde da je oporba od početka planirala izazivanje nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 08:19