FANATIK TJELOVJEŽBE

ELIKSIR MLADOSTI RUSKOG PREDSJEDNIKA Liječnik šefa Kremlja otkrio zašto Vladimir Putin može uhvatiti tigra

Putin ima problema samo s leđima, no ne zna se zašto. Neki tvrde da je ozlijedio leđa dok je pokušavao naučiti bijele ždralove da lete, a drugi da se zeznuo na treningu juda

U kakvoj je tjelesnoj formi ruski predsjednik Vladimir Putin i kako održava zdravlje? Njegov liječnik dao je intervju jednom ruskom listu i otkrio kako Putin koristi isključivo narodnu medicinu i fanatik je u tjelovježbi. Plivanjem se bori protiv stresa.

“Vladimir Vladimirovič u medicinskom smislu mnogo je mlađi od svojih šezdeset godina. Skeptičan je oko klasičnih lijekova, odbija uzeti tabletu i za najobičniju prehladu, i prednost daje narodnoj medicini. Radije će piti mnogo čaja s medom, otići na masažu i u saunu, otkrio je Sergej Mironov u razgovoru za časopis Itogi. Za odlično zdravlje, tvrdi Mironov, zaslužna je njegova posvećenost sportu. Još kao mladić Putin se bavio judom, a danas je veliki pobornik hokeja na ledu i plivanja. Da se ne bavi sportom, ne bi bio takav kapacitet na poslu. Njegovo zdravlje je, tvrdi liječnik, zavidno. “On je sportaš. S hokejom je počeo u zreloj dobi i odlično mu ide. No plivanje mu je jedan od prioriteta i ispušni ventil kojim regulira stres”, izjavio je Mironov.

Poznat po brojnim fotosessionima dok je u lovu, bavi se sportskim aktivnostima ili se igra sa životinjama, Putin koristi rusku tradiciju i vlastiti sportsko-mačistički karakter za samopromociju. Iako zanimljiv, a možda i posve istinit, intervju Putinova osobnog liječnika prije je, prema mišljenju analitičara, dio PR-a tog prodornog i tajanstvenog muškarca. Posrijedi je bivši KGB-ovac s vrlo zanimljivim životopisom (i crnim pojasom u judu), poznat po beskompromisnom suočavanju s političkim protivnicima. Pitanje je želi li se Putin kandidirati za predsjedničku funkciju i 2018., kad mu istječe trenutni mandat. Naime, o Putinu već dulje vrijeme kruže glasine kako nije tako dobra zdravlja kao što to pokušava pokazati golišavim fotografijama mišićavog torza.

Govorkalo se, među ostalim, i o plastičnim operacijama zbog kojih Putin izgleda mnogo mlađi nego što jest. Međutim, imidž koji Putin njeguje u javnosti prikazuje čvrstog i tjelesnog snažnog tradicionalnog muškarca koji obožava prirodu i životinje. To je, pak, slika koja je i dalje vrlo privlačna mnogim Rusima.

No skeptika je mnogo i to nisu samo njegovi politički protivnici. Naime, više je slučajeva poput onog kad je Putin strelicom za uspavljivanje pogodio tigra koji je prijetio okupljenima na jednom događaju 2008. Aktivisti ga kasnije optužili da je zvijer dotjerana iz daleka kako bi poslužila za inscenirano spašavanje od napada.

Zdravstveno stanje vođe Rusije u toj zemlji uvijek se tretiralo kao državna tajna. Naime, predsjednik je zapovjednik vojske te ima u svojim rukama nuklearni arsenal. Putinovi prethodnici redovito su umirali dok su bili na vlasti. Boris Jeljcin je primjerice prekomjerno pio, a dok je bio na funkciji išao je na operaciju srca te time izazvao komešanje kod stranih investitora i izravno ugrozio ekonomske interese zemlje. Jeljcin, kojem je Mironov također bio liječnik, bio je, kaže doktor, sušta suprotnost Putinu i vodio izrazito nezdrav način života.

No Putinovo zdravlje došlo je pod povećalo prošle godine kad je zbog problema s leđima morao otkazati niz državničkih posjeta inozemstvu, među ostalima i sastanak s vođama EU. Ruski su mediji tada objavili kako je ranije tegobe pogoršala Putinova javna akrobacija s bijelim ždralovima odraslim u zatočeništvu kojima je odlučio pokazati kako se leti prema jugu. Putin je oponašajući njihova roditelja u bijelom odijelu letio u motoriziranom zmaju dok su ptići trebali naučiti kako da slijede letjelicu na migracijskoj ruti prema centralnoj Aziji. Kremlj je tada objavio kako to nije uzrokovalo probleme već je riječ o sportskoj ozljedi s juda.

Iz više izvora tada je rečeno kako će Putin možda morati na operaciju. No Mironov je to opovrgnuo u intervjuu. Upitan je li došlo vrijeme kad politički vođe mogu dugo živjeti, odgovorio je: Uz bavljenje sportom i s obzirom na modernu medicinu, u to nema sumnje. Mironov također ne vidi ništa loše u tome da otkrije kakvo je Putinovo zdravlje iako postoji, kaže, onaj etički dio o povjerljivosti odnosa liječnik-pacijent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:11