DRUGI DAN ZAREDOM

Električni kolaps u Indiji: bez struje 600 milijuna ljudi

Indija je jučer ponovno ostala bez električne energije, i to drugi dan zaredom, a ovaj je put, osim sjeverne, kolabrirala i istočna opskrbna mreža.

Bez struje je u ponedjeljak ostalo 300 milijuna ljudi, a jučer 600 - što je više od polovice stanovnika Indije, nakon Kine najmnogoljudnije svjetske zemlje. Prema objavljenim podacima, riječ je o najvećem “zamračenju” na Zemlji otkad postoje moderne električne mreže.

U ponedjeljak je sjeverna mreža kolabrirala oko 2 sata u noći, a do vraćanja opskrbe u sve pogođene države došlo je tek navečer. Većina zemlje dobila je struju oko 13 sati. Nestanak struje izazvao je kaos, osobito u prometu, te paralizirao zračne luke, liječničke i komunikacijske servise. Isto se dogodilo i jučer. Rušenje ovaj put dviju opskrbnih mreža dogodilo se oko 13 sati, a ponovno je zadesilo glavni grad New Delhi.

Preopterećena mreža

Putnici su evakuirani iz podzemne željeznice u glavnom gradu, kojom dnevno putuje 1,8 milijuna ljudi, a nadležni ministar Sushil Kumar Shinde izjavio je kako bi problem metroa i drugih ključnih servisa “trebao biti riješen za 90 minuta”. No, situacija se pokazala ozbiljnijom.

Zastoji u željezničkom prometu, glavnom transportnom sredstvu u toj zemlji, pogodili su sve savezne države u kojima je došlo do prekida opskrbe. Nisu radili ni semafori, što je izazvalo dodatni kaos na prometnicama.

O uzroku rušenja mreža još nema službene objave, no vjeruje se da problem leži u tome što neke indijske države prekoračuju moguću potrošnju energije. Također se navodi da je problem pogoršan zbog izostanka uobičajene količine monsunskih kiša zbog čega su seljaci za navodnjavanje suhih usjeva morali dodatno uključiti električne pumpe.

Bez struje je ostao velik dio zemlje, uključujući glavni grad, sjeverne države Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh i Rajasthan te istočne države Zapadni Bengal, Bihar, Orissa i Jharkhand. Riječ je o ukupno 13 saveznih država.

Spas iz nuklearki

Stanovnicima Indije ostajanje bez struje nije strano, no u ovakvim razmjerima posljednji se put dogodilo 2001. kad je također kolabrirala sjeverna mreža koja strujom opskrbljuje gusto naseljeno područje. Indijski sustav distribucije električne energije je star i nedovoljno razgranat, a velik broj Indijaca uopće nije priključen na energetske mreže. Potražnja za električnom energijom u toj zemlji drastično raste posljednjih godina, zajedno s jačanjem gospodarstva, no razvoj sustava opskrbe ne slijedi ih istom brzinom.

Prethodnih mjeseci središnja državna agencija za energiju objavila je da deficiti u opskrbi iznose 12 posto. Indijske državne vlasti taj problem pokušavaju riješiti ubrzanim razvojem i gradnjom nuklearnih elektrana. No, zasad se iz tog izvora u zemlji proizvodi samo tri posto energije. Zato komentatori predviđaju da će, ako ne dođe do goleme investicije u energetskom sektoru, Indiju u budućnosti čekati nova “zamračenja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 10:49