NARKOBOS

El Chapo ozlijedio nogu i lice u bijegu od policije

 AFP

Odbjegli meksički narkoboss Joaquin 'El Chapo' Guzman zadobio je ozljede lica i noge dok je bježao policajcima koji su ga lovili, objavila je meksička policija.

Policijska operacija odvijala se na sjeverozapadu Meksika proteklih dana, no malo detalja je izašlo u javnost.

El Chapo, šef kartela Sinaloa, pobjegao je iz strogo čuvanog zatvora Altiplano u srpnju kroz razrađenu mrežu tunela iskopanu ispod zatvorske ćelije.

Njegov bijeg bio je sramota za meksičkog predsjednika Enriquea Pena Nieta, koji je odmah za njim poslao policiju.

- Bjegunac je proteklih dana, izbjegavajući da bude uhvaćen u gruboj akciji, sudeći prema informacijama koje smo zaprimili, zadobio ozljede noge i lica. Važno je napomenuti kako njegove ozljede nisu rezultat direktnog sukoba. Sigurnosne snage nastavljaju s akcijama hvatanja ovog kriminalca - izvijestila je tamošnja vlada.

Meksiko je uhitio nekoliko osoba otkako je El Chapo pobjegao iz zatvora.

Istražitelji tvrde da je imao i pomoć 'iznutra' kako bi napustio ćeliju kroz tunel dug 1,5 km u koji je ušao ispod tuša.

Nakon što je pobjegao Guzman je na Twitteru ismijao policiju i uvrijedio predsjednika Nieta.

El Chapo je prvi put uhićen u Guatemali 1993. godine te je proveo gotovo deset godina u zatvoru prije nego li je pobjegao sakrivši se u košaru za rublje. Bio je u bijegu 13 godina kada e ponovno 2014. godine uhićen.

Vlasti nisu objavile detalje o točnoj operaciji akcije, niti kako je El Chapo ozlijeđen.

No, Martha Marbella iz sela El Verano, kazala je kako je prošlog tjedan pripremala večeru kada je čula avion koji je preletio nad njezinom kućom, a zatim i tri helikoptera.

Najveći, tamnosivi, imao je na sebi morskog psa - amblem meksičkih marinaca. Mislila je da se pripremaju sletjeti, no umjesto toga, otvorili su vatru.

- Kad je prvi metak pogodio kuću, sakrila sam se s bebom u naručju iza zida - kazala je Marbella čija je kuća ubrzo bila izrešetana mecima.

Njezina susjeda sakrila se sa sinom ispod kreveta.

- Pucnjava se čula više do sat i pol - kazala je žena koja nije željela otkriti svoje ime.

Masivna vojna operacija hvatanja El Chapa odvijala se u El Veranu i još najmanje 12 sela u Meksiku, potvrdila je ovog tjedna meksička vlada.

Vlasti su poharale to područje nakon što su dobili dojavu baziranu na pozivima s mobitela da se El Chapo skriva u blizini.

U petak poslijepodne potvrđeno je da je šef kartela Sinaloa izbjegao uhićenje, no da je bježeći ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:44