MEDITERAN GORI

Ekstremno ljeto počelo nikad ranije, gore šume, zatvaraju se atrakcije, poplavile piste, u Hrvatskoj će biti skoro +40

Dok se veći dio Europe bori s vrućinama, u Ujedinjenom Kraljevstvu temperatura je u prosjeku dva stupnja niža od očekivanih
 /Profimedia

Ekstremne vremenske temperature diljem Sredozemlja ove su godine započele ranije nego inače. Početak ljeta obilježili su toplinski valovi u Grčkoj, Turskoj i na Cipru, a Mallorca se istovremeno bori s teškim poplavama. Meteorolozi najavljuju kako bi to mogao biti tek početak ekstrema nadolazećeg ljeta, piše The Telegraph.

Grčka prolazi kroz najraniji toplinski val u povijesti s temperaturom od 43° C zabilježenom na središnjim i južnim meteorološkim postajama ovog tjedna. Ondje se toplinskim valom smatraju sve temperature koje prelaze 38° C, a ovaj nesezonski toplinski val uzrokovali su južni vjetrovi koji donose toplinu i prašinu iz sjeverne Afrike.

image

Toplinski val u Grčkoj

Aris Oikonomou/afp/profimedia/Aris Oikonomou/afp/profimedia

Vlasti su zatvorile škole i vrtiće, ali i popularne turističke atrakcije poput Akropole u Ateni. Meteorolog Panos Giannopoulos za državu televiziju rekao je kako će prvi ovogodišnji val zasigurno ući u povijest jer temperature nikad nisu premašile 40 stupnjeva Celzijevih prije 15. lipnja.

image

Požar u Turskoj

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

U Turskoj su temperature 8 do 12 stupnjeva više od sezonske norme što je uzrokovalo šumske požare. Jedan od njih zahvatio je odmaralište Olympos u kojem su drvene kuće izgorjele u roku od nekoliko sati. Slična situacija na Cipru dovela je do toga da su tri sela u okrugu Paphos evakuirana jer su se šumski požari brzo širili suhim livadama.

image

Požar na Cipru

Kostas Pikoulas/zuma Press/profimedia/Kostas Pikoulas/zuma Press/profimedia

U međuvremenu zračna luka Mallorca, treća po veličini u Španjolskoj, morala se zatvoriti 11. lipnja nakon što je jaka kiša poplavila piste i prodrla u zgrade terminala. Oluje i obilne kiše izazvala je neka vrsta spore oluje, poznate kao "depresión aislada en niveles altos" (DANA), koja je uslijedila nakon razdoblja visokih temperatura u Španjolskoj.

image

Poplava na Mallorci

Thomas Reiner/imago Stock&people/profimedia/Thomas Reiner/imago Stock&people/profimedia

Dok se veći dio Europe bori s vrućinama, u Ujedinjenom Kraljevstvu temperatura je u prosjeku dva stupnja niža od očekivanih za ovaj mjesec. Iako je meteorolozima teško odrediti vremensku prognozu tjednima unaprijed, sezonska prognoza temeljena na regionalnim podacima i mjesečnim pokazateljima može nam dati dobru ideju o tome što očekivati.

Sezonska prognoza za Hrvatsku

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ponajprije ECMWF-a (Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena) klimatološko ljeto 2024. (lipanj, srpanj i kolovoz) u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka (1991.-2020.), uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, stoji na stranicama DHMZ-a.

Prognoza po mjesecima, u sva tri mjeseca, daje signal za pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, moguće i jače izraženo, gotovo u cijeloj zemlji. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje pozitivno odstupanje i minimalne i maksimalne temperature od prosjeka.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka ili manja od njega, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Vrijeme u Hrvatskoj

Posljednje dane proljeća ispratit ćemo paklenim vrućinama. Nakon u većini zemlje kišovitog tjedna i relativno ugodnih temperatura, idući tjedan i kalendarski i temperaturno počinje ljeto. Temperatura će se tijekom idućeg tjedna postepeno podizati, a vrhunac bi trebala dostići u četvrtak i petak kad se u nekim krajevima predviđaju temperature od čak 37 stupnjeva Celzijevih.

Ponedjeljak će biti sunčan, vrlo topao do vruć, stoji na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi uglavnom na istoku zemlje. Vjetar većinom slab, poslijepodne na Jadranu prolazno umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu između 17 i 22 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 26 i 31 °C. Već u srijedu temperature na istoku zemlje doseći će 34 °C, dok će se na obali kretati između 26 i 30 stupnjeva Celzijevih.

Najviša temperatura, čak 37 °C očekuje se u petak na krajnjem istoku zemlje. Ujedno, petak je i jedini dan kad bi trebala padati kiša koja će obuhvatiti Istru, Kvarner te dijelove središnje Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 22:57