UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Eksplozije diljem Krima, Ukrajina poslala niz bespilotnih letjelica; Panika u Zaporižji: ‘Rusi bježe u kolonama‘

Ključne događaje vezane uz rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Eksplozija u Sevastopolju, ilustracija

 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News /

Ključni događaji:

- Eksplozije na Krimu

- Napadnuta ruska Belgorodska oblast

- Šef Wagnera najavio da će se snage nastaviti boriti za Moskvu

- Šef IAEA-e upozorava na opasnosti oko nuklearne elektrane u Zaporižju


Panika u Zaporižji

Rusija je izazvala "ludu paniku" dok evakuira grad u blizini sporne nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Rusija je rekla ljudima da napuste 18 naselja u regiji Zaporižja, uključujući Enerhodar u blizini elektrane, uoči očekivane ofenzive Kijeva.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se čekalo pet sati dok su tisuće automobila odlazile.


Ruski plinovod i dalekovod oštećeni u ukrajinskom granatiranju, u Kijevu oboren dron

Plinovod, dalekovod i kuća u selu Spodarjušino oštećeni su u prekonoćnom ukrajinskom granatiranju ruske Belgorodske oblasti, rekao je pokrajinski guverner u nedjelju, kada je iznad Kijeva oborena bespilotna letjelica.

"Najvažnije, nije bilo žrtava", napisao je Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješće.

Belgorodska oblast jedna je od nekoliko južnih ruskih pokrajina gdje su eksplodirali ciljevi poput skladišta goriva i streljiva otkako je počela invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju Ukrajine pod ruskom kontrolom, no nedavno je rekla da je uništavanje infrastrukture priprema za planiranu ofenzivu.

Zračne uzbune čule su se nekoliko sati rano u nedjelju u otprilike dvije trećine Ukrajine, a dužnosnici su rekli da su sustavi protuzračne obrane oborili više bespilotnih letjelica, uključujući jednu u kijevskom zračnom prostoru.

"Tijekom zadnje zračne uzbune, neprijateljska izvidnička bespilotna letjelica je primijećena u zračnom prostoru Kijeva. Dron je uništen. Nije bilo žrtava ili štete", napisala je kijevska vojna uprava na Telegramu.

Uzbune su se protezale od glavnog grada Kijeva i zapadnih pokrajina do svih istočnih krajeva i do Hersonske oblasti na jugu i Krima pod ruskom upravom.

Dužnosnik na Krimu kojeg je instalirala Moskva je rekao da je Ukrajina poslala više od 10 dronova iznad Krima.

Lokalni dužnosnici u nekoliko ukrajinskih regija su objavili da su protuzračni sustavi korišteno preko noći, no u nedjelju nije bilo pojedinosti o potencijalnim žrtavama ili šteti.


Čelnik IAEA-e upozorio na opasnosti oko nuklearne elektrane u Zaporižju

Čelnik UN-ove nadzorne agencije za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna" i pozvao na poduzimanje mjera za njezin siguran rad. Više pročitajte OVDJE.


Šef Wagnera: Snage će se nastaviti boriti za Moskvu nakon izlaska iz Bahmuta

Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

"Wagnerovi borci bit će sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije", citirali su ga u nedjelju ruski državni mediji.

U velikom razlazu s Kremljom Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva.

Često opisivane kao privatna vojska predsjednika Vladimira Putina, Wagnerove su snage korištene u ruskim vojnim operacijama u više zemalja.

Wagnerove položaje u Bahmutu navodno će od sljedeće srijede preuzeti borci čečenskog moćnika Ramzana Kadirova.

Bahmut je već mjesecima meta zajedničkih napada ruske vojske i Wagnerovih snaga.

Grad je prije rata imao 70.000 stanovnika, a sada je opustošen nakon mjeseci iscrpljujućih borbi.

Bitka za grad smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom prije više od godinu dana.

Ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Prigožinov ured za tisak, rekla je da ruske snage kontroliraju oko 95 posto Bahmuta.


Eksplozije potresaju anektirani Krim

Brojne eksplozije potresle su u nedjelju rano ujutro nekoliko mjesta diljem Krima, koji je Rusija anektirala, izvijestili su ruski i ukrajinski mediji, a ruski društveni mediji javljaju da sustavi protuzračne obrane odbijaju napade.

Telegram, kanal povezan s ruskim agencijama za provođenje zakona, izvijestio je da je Ukrajina poslala niz bespilotnih letjelica na Krimski poluotok, a ruska protuzračna obrana oborila je najmanje jednu iznad luke Sevastopolj.

Prema prvim informacijama kanala, nije bilo žrtava.

Prema ukrajinskim nadzornim kanalima, eksplozije su se dogodile u Sevastopolju i Sakiju, gdje Rusija ima zračnu bazu, kao i na nekoliko drugih mjesta na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te izvještaje.

Udari na ciljeve koje drži Rusija intenzivirali su se u posljednja dva tjedna, posebice na Krimu. Ukrajina, ne potvrđujući nikakvu ulogu u tim napadima, kaže da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:11