UBOJSTVO ŠEFA HEZBOLLAHA

Eksperti BBC-ja: Ovo je vrlo opasan trenutak, velika eskalacija, sve oči uprte su sada u jednu zemlju

Nije poznato kako će Hezbollah odgovoriti - još nisu koristili svoje sofisticiranije, precizno vođene projektile

Pristaše Hezbollaha podižu portrete Nasrallaha tijekom njegovog govora u 2022. 

 

 Mahmoud Zayyat/Afp

Izrael je u subotu objavio kako je ubio Hassana Nasrallaha, čelnika Hezbollaha, u ciljanom zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta dan ranije. Navode da su pogodili podzemno sjedište skupine ispod jedne stambene zgrade.

Hugo Bachega, BBC-jev dopisnik s Bliskog istoka, tvrdi da je ovo opasan i značajan trenutak za regiju.

- Hezbollah, koji Velika Britanija, SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom, više je od milicije. To je također politička stranka, sa zastupljenošću u libanonskom parlamentu i dijelom vlade. Ima značajnu podršku i dio je libanonskog društva - objašnjava Bachega za BBC.

image

Pristaše Hezbollaha podižu portrete Nasrallaha tijekom njegovog govora u 2022.

Mahmoud Zayyat/Afp
image

Hassan Nasrallah

Anwar Amro/Afp

Nije poznato kako će Hezbollah odgovoriti, dodaje, jer još nisu koristili svoje sofisticiranije, precizno vođene projektile koji mogu pogoditi duboko u Izrael. Smatra da su njihovi dosadašnji koraci bili naznake kako nisu zainteresirani za veliki sukob s Izraelom, koji bi doveo do uništenja infrastrukture i ubojstva ključnih vođa, što se upravo dogodilo.

- Postojala je i zabrinutost da bi bilo kakva vrsta šireg sukoba između Izraela i Hezbollaha mogla natjerati druge skupine koje Iran podržava u regiji, da se pridruže Hezbollahu u ovoj borbi. Ovo je vrlo opasan trenutak na Bliskom istoku s nepredvidivim posljedicama - zaključuje BBC-jev dopisnik.

Frank Gardner, njihov drugi dopisnik koji se bavi sigurnosnim temama, navodi da je ciljanje vođe Hezbollaha golema eskalacija, koja predstavlja veliku provokaciju za Iran. Objašnjava da je dosad Iran uglavnom “ostao po strani”, tijekom nedavnog rasplamsavanja sukoba.

image

Razorena stambena četvrt u Bejrurtu nakon jučerašnjih napada

Anwar Amro/Afp
image

Razorena stambena četvrt u Bejrurtu nakon jučerašnjih napada

Anwar Amro/Afp

- Bez Nasrallaha i viših zapovjednika koje je Izrael nedavno ubio, organizacija će biti ozbiljno oštećena, kako u ugledu tako i u sposobnostima. Bit će poziva na osvetu i sve će oči sada biti uprte u Iran, da vidimo kako će reagirati - navodi Gardner za BBC.

Njihov međunarodni urednik, Jeremy Bowen, također piše da se radi o masovnoj eskalaciji, za koju smatra da će Izrael percipirati kao najveći trijumf protiv neprijatelja dosad.

- Tijekom posljednjih 11 mjeseci postojalo je stalno natezanje između obje strane, iako uz veći pritisak Izraelaca. Sada će biti oduševljeni učinjenim, jer za razliku od rata protiv Hamasa, koji nisu očekivali, oni ovaj rat planiraju od 2006. godine i sada pokreću te planove - objašnjava BBC-jev urednik.

Dodaje kako trenutno postoje ogromni izazovi za Hezbollah, bez obzira je li izvješće IDF-a o njihovom vođi točno, jer se radi o krajnje neizvjesnom razdoblju, što predstavlja opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:50