ZALUŽNI SVE ZNAO?

Ekskluziv Washington Posta: ‘Ovaj čovjek stoji iza eksplozije Sjevernog toka. Primao je izravne zapovijedi iz Kijeva!‘

Njegova navodna uloga u cijeloj priči s bombardiranjem Sjevernog toka ilustrira složenu dinamiku i unutarnje rivalstvo koje posljednjih mjeseci potresa Ukrajinu

Curenje plina iz Sjevernog toka 2

 Danish Defence/Upi/Profimedia/Danish Defence/Upi/Profimedia

Odlikovani ukrajinski pukovnik Roman Červinski stoji iza prošlogodišnjeg bombardiranja plinovoda Sjeverni tok, piše The Washington Post. Prema dobro upućenim izvorima, bivši specijalac bio je koordinator operacije koja je obuhvatila tim od još šestero ljudi. Oni su krajem rujna pod lažnim identitetima unajmili jedrilicu i ronilačku opremu te postavili eksplozivne naprave na cjevovode Sjeverni tok 1 i 2.

Podsjetimo, 26. rujna 2022. tri su eksplozije uzrokovale velika curenja na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, čime je Europa početkom jeseni te godine svedena na samo jedan operativni plinovod ruskog plina.

Prema sadašnjim saznanjima, Červinski nije djelovao sam, nego je primao izravne zapovijedi viših ukrajinskih dužnosnika koji su služili generalu Valeriju Zalužnom, najvišem ukrajinskom vojnom časniku.

Dotični su dužnosnici, pod uvjetom anonimnosti, s reporterima The Washington Posta podijelili svoja saznanja o delikatnoj operaciji, ako ni zbog čega drugog, onda zato što je napad bio usmjeren na civilnu infrastrukturu koja je energetski opskrbljivala Europljane, ukrajinske saveznike.

Naime, Sjeverni tok je u većinskom vlasništvu Gazproma, ruskog državnog plinskog konglomerata, zbog čega se Ukrajina žalila da će se tim plinovodom Moskvi omogućiti da zaobiđe ukrajinske cijevi i time zakine Kijev od golemih prihoda od tranzita.

- Riječ je o neosnovanim optužbama koje širi propaganda Kremlja - tvrdi Červinski, koji je putem svojeg odvjetnika zanijekao svaku umiješanost u incident.

On, naime, trenutno u Kijevu služi zatvorsku kaznu zbog optužbe da je zloupotrijebio ovlasti te da je bez vladina dopuštenja odao koodinate ukrajinske zračne luke te ga smatraju izravno odgovornim za raketiranje u kojem je jedan vojnik ubijen, a 17 ih je teško ranjeno.

No, njegova navodna uloga u cijeloj priči s bombardiranjem Sjevernog toka ilustrira složenu dinamiku i unutarnje rivalstvo koje posljednjih mjeseci potresa ukrajinski ratni stožer, u velikoj mjeri zbog očitog neuspjeha očekivane protuofenzive.

Červinski je otpočetka ruske invazije, dakle, od veljače 2022., služio u sklopu ukrajinskih specijalaca u okupiranom području, pod zapovjedništvom generala Viktora Hanuščaka, iskusnog i cijenjenog časnika koji je izravno komunicirao sa spomenutim Zalužnim. Uskoro se, tako, nametnuo kao prigodno ime za provedbu tajne operacije, čija je glavna zadaća bila prikriti direktnu odgovornost Ukrajine.

Treba napomenuti da je predsjednik Volodimir Zelenski u nekoliko prilika javno istaknuo da njegova zemlja nema nikakve veze s eksplozijom u Baltičkom moru.

- Nikada ne bih autorizirao takav napad - rekao je onomad ukrajinski predsjednik.

Međutim, The Washington Post piše kako je operacija bila osmišljena mimo njega.

"Svi oni koji su bili uključeni u planiranje i izvršenje napada odgovarali su izravno Zalužnom uz prethodnu napomenu da Zelenski ne smije saznati za sabotažu", stoji u obavještajnom izvješću američke CIA-e, koje je navodno na platformi Discord podijelio slučajni zviždač Jack Teixeira.

Dobro upućeni izvori tvrde da to nije bio izoliran slučaj, nego je ukrajinsko ratno zapovjedništvo, na svoju ruku i bez predsjednikova blagoslova, organiziralo još nekoliko akcija protiv ruske vojske.

- Ovdje nije riječ samo o ‘kritici‘ u administraciji Zelenskog, nego o cijeloj grupi ljudi - rekao je Červinski, prozvavši direktno predsjednikova savjetnika Jermaka.

U lipnju 2022. nizozemska vojna obavještajna služba presrela je informaciju da Ukrajina planira napasti Sjeverni tok te je alarmirala ostale saveznice iz NATO-a, što je potaknulo SAD da Kijevu direktno naglasi kako se protivi toj akciji.

Američki dužnosnici vjerovali su da su time spriječili napad, no samo tri mjeseca poslije postalo je jasno da je operacija samo bila odgođena. Svi ostali parametri, kao što su broj sudionika, njihova imena, plan napada i lažni identiteti koje su koristili, navodno su ostali isti kao i oni koje je presrela nizozemska služba.

- Nedugo nakon eksplozija u Baltičkom moru nazvao me general Mark Milley i direktno pitao imam li išta s tim. Rekao sam mu da nemam - objasnio je ukrajinski general Zalužni u intervjuu koji je ovog lipnja dao za The Washington Post, prebacivši odgovornost za sabotažu na Ruse.

Nizozemski obavještajci presreli su i informaciju da Ukrajinci planiraju napasti još jedan europski plinovod, Turski tok koji se nalazi u Crnome moru. Ruski predsjednik Vladimir Putin svojedobno je rekao da su njegove sigurnosne službe spriječile taj napad.

Nekolicina Ukrajinaca koji priznaju da postoji i više nego realna šansa da je za sabotažu Sjevernog toka odgovoran Červinski, pravdaju ga objašnjenjem da je djelovao u najboljem interesu njihove domovine. Tvrde da je bombardiranje plinovoda pomoglo u sprečavanju Rusije da napuni svoju državnu blagajnu te je Putinu iz ruku izbilo oružje da plinovod koristi za širenje političkog utjecaja u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:32