SRAMOTAN NAPAD

Eko idioti ‘uneredili‘ Stonehenge, pogledajte snimku koja je izazvala zgražavanje diljem svijeta

Na snimci se također vidi kako jedna žena očajnički pokušava odvući prosvjednike, u čemu su joj se priključili ostali posjetitelji

Napad na Stonehenge

 Handout/Afp

Prosvjednici iz organizacije Just Stop Oil pošpricali su slavni Stonehenge narančastom bojom i poručili kako se svijet mora posve odmaknuti od fosilnih goriva.

Videosnimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje dvije osobe, na čijim je majicama pisalo Just Stop Oil, kako trče do drevnih kamenih monolita i prskaju ih bojom iz spremnika.

Na snimci se također vidi kako jedna žena očajnički pokušava odvući prosvjednike, u čemu su joj se priključili ostali posjetitelji.

Incident se dogodio u srijedu oko 12 sati.

Prosvjednike, koji su kasnije identificirani kao Niamh Lynch (21), studentica s Oxforda, i Rajan Naidu (73), iz Birminghama, uhitila je policija zbog sumnje da su oštetili povijesni spomenik.

Dok je policija odvodila par, čulo se kako jedan muškarac viče: ‘Vi ste prljavi ološ! Ovo je hram, a ne predstava za javnost!‘

U napadu na kamene blokove, koji datiraju iz razdoblja kasnog neolitika, nekoliko ih je ostalo umrljano narančastom bojom, a sve se dogodilo samo dan prije obilježavanja ljetnog solsticija u Stonehengeu.

Britanski premijer Rishi Sunak osudio je napad kao ‘sramotan čin vandalizma prema jednom od najstarijih i najvažnijih spomenika u Velikoj Britaniji i svijetu.‘

‘Just Stop Oil treba se sramiti svojih aktivista, a oni i svi koji su s njima povezani, uključujući i izvjesnog donatora Laburističke stranke, trebaju odmah osuditi ovaj sramotni čin‘, rekao je Sunak.

Vođa laburista Sir Keir Starmer nazvao je aktiviste organizacije Just Stop Oil ‘jadnicima‘.

‘Šteta učinjena Stonehengeu je nečuvena. Just Stop oil su jadnici. Krivci moraju odgovarati pred zakonom‘, napisao je na Twitteru.

Povjesničar Tom Holland, koji je Stonehenge nazvao jednim od najdragocjenijih prapovijesnih nalazišta u Europi, također je kritizirao napad.

‘Pokazujete svoju brigu za planet uništavanjem ugroženih lišajeva. Početna simpatija se pretvorila u potpuno gađenje.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 10:57