NOVE OPTUŽBE

‘Ebrahim Raisi 80-ih je sudjelovao u silovanjima i mučenju i naređivao pogubljenja‘

Kao mladi zamjenik glavnog tužitelja u Teheranu Raisi je sjedio u jednoj "komisiji smrti". Dio iranske populacije iskazuje mu potporu
Protiv Ebrahima Raisija se javlja sve više svjedoka
 ATTA KENARE/AFP

Izbor Ebrahima Raisija za novog predsjednika Irana osudila je organizacija Amnesty International (AI), pozivajući na pokretanje istrage zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno zbog Raisijeve uloge u otmicama, ubojstvima i mučenjima političkih protivnika u Homeinijevu Iranu. AI tvrdi da je Raisi kao iranski ministar pravosuđa sudjelovao u progonu više stotina oporbenjaka.

Londonski Times objavio je iskaze svjedoka koji tvrde da je Raisi kao mladi tužitelj 80-ih sudjelovao u premlaćivanjima i silovanjima te naređivao pogubljenja. Nakon završetka rata s Irakom 1988. u svakoj su iranskoj pokrajini osnovane "komisije smrti" od tri čovjeka kako bi se eliminirala politička opozicija. Tijekom sljedeća tri mjeseca tisuće političkih zatvorenika ubijeno je u tajnosti, a njihova su tijela bačena uglavnom u neobilježene grobnice. Procjenjuje se da je ubijeno između 5000 i 30.000 pripadnika studentskih i ljevičarskih organizacija. Ebrahim Raisi je kao zamjenik glavnog tužitelja u Teheranu sjedio u jednoj takvoj komisiji.

Farideh Goudarzi svjedoči da je Raisi gledao kako je bičuju. S novinarima Timesa je razgovarala u društvu sina Imana Afsahija kojeg je rodila u zatvoru. Farideh je zatvorena na šest godina zbog podrške ljevičarskoj Narodnoj mudžahedinskoj organizaciji Irana (PMOI). Tada 21-godišnja Goudarzi svjedoči da je uhićena samo tjedan dana prije termina za porod. Suprug i brat su joj uhićeni i pogubljeni kao pristaše PMOI-a.

Ušli u ćeliju

Jedne noći, kada je njezin sin imao 38 dana, sedam ili osam pripadnika Revolucionarne garde ušlo je u njezinu ćeliju. "Dok su sudac i tužitelj Raisi stajali na vratima, jedan čuvar uzeo je moju bebu iz kreveta i pustio je da padne na pod s visine od 50 do 60 centimetara", ispričala je Iranka. Dijete je plakalo, a stražari su ga skinuli do gola u potrazi za skrivenim materijalima. Stražari su majku po licu i rukama išibali kabelom za struju, što je Raisi gledao. Idući dan Goudarzi je dovedena pred sud. Ispitivana je šest sati. "Cijelo vrijeme moj je sin gladovao. Dok je oko mene stajalo 15 ispitivača, jedan je držao moju bebu i udarao je pred mojim očima", ispričala je. Dva puta je osuđena na smrt. Pomilovana je nakon što je lokalni svećenik intervenirao za nju. Goudarzi kaže da je u samici provela sedam mjeseci. Dok su je ispitivali više puta dnevno, nekoliko puta srela je Raisija. Danju i noću slušala je krikove mučenih. Prije pet godina pobjegla je iz Irana i živi u Albaniji.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je potvrđen njegov izbor za predsjednika, Raisi se prvi put očitovao o svojoj ulozi u progonima 1988. godine. Optužbe nisu nove, zbog njih je 2019. stavljen na američki popis dužnosnika pod sankcijama.

On je ponosan

"Ponosan sam što sam kao tužitelj branio ljudska prava i sigurnost ljudi gdje god sam bio", rekao je Raisi. Sve što je radio, ističe, uvijek je bilo radi obrane ljudskih prava. "Danas se na mjestu predsjednika osjećam obaveznim braniti ljudska prava", istaknuo je novi iranski predsjednik.

Mahmoud Royaei također je bio politički zatvorenik kojeg je Raisi ispitivao 1988. godine. Bio je osuđen na smrt, ali je uspio izbjeći smaknuće jer se njegovo ime pogreškom nije našlo na popisu. Umjesto toga, osuđen je na deset godina zatvora zbog podrške PMOI-u. Izašao je nakon sedam. Rekao je da je Raisi bio poznat po pozivanju zatvorenika da se pokaju ili će biti pogubljeni. On tereti Raisija da je izrekao smrtnu presudu njegovu prijatelju, iako je bio teško bolestan od epilepsije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 06:04