‘TERORISTIČKI NAPAD‘

Dvije velike eksplozije pa stampedo: Najmanje 100 mrtvih u Iranu; Teheran: ‘Odgovorit ćemo brzo i snažno!‘

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a potom i drugoj eksploziji tijekom ceremonije u gradu Kermanu

Napad u Iranu

 Screenshot/

Najmanje 103 osobe su ubijene, a 141 osoba je ranjena u napadu koji se dogodio u srijedu u blizini groblja u Iranu gdje se održavala ceremonija obilježavanja četvrte godišnjice smrti bivšeg vojnog zaapovjednika zemlje Kasema Solejmanija, ubijenog 2020. u napadu američkih bespilotnih letjelica, izvijestili su državni mediji.

Solejmani je bio zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds i arhitekt iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku. SAD ga je likvidirao u siječnju 2020. u Iraku.

Iranska državna televizija izvijestila je ranije o prvoj, a potom i drugoj eksploziji tijekom ceremonije u jugoistočnom gradu Kermanu, u blizini džamije Saheb al-Zaman, gdje se nalazi Solejmanijeva grobnica.

Zamjenik guvernera provincije Kerman, Rahman Jalali, rekao je da su eksplozije "teroristički napad".

Broj poginulih narastao je na 103 nakon smrti ljudi koji su bili teško ranjeni u eksplozijama, objavila je službena novinska agencija IRNA.

Još 141 osoba je ranjena u bombaškim napadima, navodi IRNA, dodajući da su neki u "kritičnom stanju".

Iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na pouzdane izvore, rekla je da su u blizini grobnice "eksplodirale dvije vreće s bombama".

Bombe su očito aktivirane daljinskim upravljačem, dodaje agencija.

Novinska agencija ISNA citirala je gradonačelnika Kermana Saeeda Tabrizija koji je rekao da su bombe eksplodirale u razmaku od 10 minuta.

"Išli smo prema groblju kada se iza nas iznenada zaustavio automobil i eksplodirala je kanta za smeće u kojoj je bila bomba", rekao je očevidac, a citira ISNA.

Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei prozvao je Solejmanija "živućim mučenikom" još dok je bio živ. Solejmani je u iranskoj javnosti slovio kao heroj zbog uloge koju je odigrao u porazu džihadističke skupine Islamske države u Iraku i Siriji.

Iran obećava brz i snažan odgovor

Iranski ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da će sigurnosne vlasti reagirati "brzo i snažno" na dvostruke bombaške napade u kojima je u srijedu poginulo više od 100 ljudi.

Vahidi je rekao da je većina žrtava u gradu Kerman, na jugoistoku zemlje, poginula u drugom bombaškom napadu.

"Naše policijske snage su na oprezu i privest će pravdi one koji su počinili ovaj zločin", rekao je ministar državnoj televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:19