'VOJVOĐANSKA FRONTA'

DSHV među potpisnicima Memoranduma o budućnosti Vojvodine

Nenad Čanak
 Vlado Kos / CROPIX

Osam političkih stranaka i organizacija iz Vojvodine okupljenih u Vojvođansku frontu, uključujući Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), potpisali su u utorak u Beogradu Memorandum o budućnosti Vojvodine kojim se traži decentralizacija zemlje i promiče ideja "europske Srbije".

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kazao je da "Vojvođanska fronta“ okuplja proeuropske snage u Srbiji i da sličnim opcijama pruža ruku za suradnju.

Čanak je ocijenio da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je uzrokovana nacionalizmom i centralizmom, prenosi agencija Beta.

Dodao je da Vojvodina nikada nije problem Srbije, nego je "najeuropskiji dio" države.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je izjavio je da se memorandumom želi ostvariti ravnopravnost manjinskih zajednica u Srbiji te je pozvao predstavnike drugih nacionalnih zajednica da im se pridruže.

Stranka hrvatske manjine pridružila se "Vojvođanskoj fronti“ u studenom nakon čega je održana zajednička sjednica predsjedništva stranaka koje su osnivači pokreta.

"DSHV kao najznačajnija politička organizacija Hrvata u Srbiji očitovala je interes da sudjeluje u političkom životu. Nama je stalo da ostvarimo ravnopravnost, da budemo prihvaćeni građani države u kojoj će autonomija Vojvodine biti ostvarena u punom kapacitetu, a lokalne samouprave s velikim ovlastima“, izjavio je tada Žigmanov.

Čelnik DSHV-a ističe kako pristupanje „Vojvođanskoj fronti“ „nije koalicijski sporazum, jer izbori u Srbiji još nisu raspisani, već akt o suradnji na određenim vrijednostima.“

On međutim nije odbacio mogućnost stvaranja političkog partnerstva za izbore koji bi se za sve razine vlasti u Srbiji mogli održati na proljeće.

DSHV je na prethodnim izborima nastupio u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) u sklopu čijega oporbenog kluba zastupnika u Skupštini Srbije djeluje čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:39