ESKALACIJA NAPETOSTI

Dronovi napali vojnu bazu u Moldaviji, ISW tvrdi: ‘Ovo je dio operacije koja je u tijeku!‘

‘Kremlj pokušava eskalirati situaciju s informacijama, budući da Rusija nema koridor do Pridnjestrovlja da izvrši vojne provokacije‘

Napad u Pridnjestrovlju

 Twitter

Čini se da se u Pridnjestrovlju ili Transnistriji, odcijepljenoj regiji Moldavije koja graniči s Ukrajinom, dogodio napad dronom što je u zemlji ponovno potaknuo pitanja može li se rat u Ukrajini proširiti prema zapadu na njezin teritorij, piše Newsweek.

U nedjelju je televizijski kanal pod kontrolom vlasti Pridnjestrovlja, Perviy Pridnestrovie, na društvenim mrežama podijelio snimke koje, kako se čini, prikazuju trenutak kada dron udara u helikopter stacioniran u vojnoj bazi nakon čega je buknuo požar.

Pridnjestrovlje je međunarodno nepriznata država, koju kontroliraju proruski separatisti iz grada Tiraspola. Nalazi se u istočnoj Moldaviji, na granici s Ukrajinom. Rusija ondje ima oko 1500 vojnika, uključujući oko 400 pripadnika mirovnih snaga.

Odnosi su sve zategnutiji između Tiraspola i moldavske vlade u glavnom gradu Kišinjevu, koja želi bliže veze s Europom i kandidat je za pridruživanje Europskoj uniji. Nakon više od dvije godine rata u Ukrajini, napetosti i zabrinutost u Kišinjevu značajno su se povećale.

Moldavski ured za politiku reintegracije rekao je u nedjelju da je pregledao snimku. Kazali su da vojna oprema na videu godinama nije bila operativna te da ne mogu potvrditi da se dogodio bilo kakav napad u regiji Pridnjestrovlje.

‘Incident o kojem je riječ pokušaj je izazivanja straha i panike u regiji‘, rekao je vladin ured i dodao da je bio u kontaktu s ukrajinskim dužnosnicima.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne agencije, opisao je incident kao ‘rusku provokaciju‘. Ukrajinska organizacija, Centar za suzbijanje dezinformacija, uperila je prst u Rusiju: ‘Glavna logika iza akcija Kremlja je eskalacija situacije s informacijama, budući da Rusija nema koridor do Pridnjestrovlja da izvrši vojne provokacije.‘

Istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, Institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War, ISW), rekao je u nedjelju da su ‘nepoznati akteri‘ izveli napad dronom kao dio ‘tekuće hibridne operacije Kremlja s ciljem unutarnje destabilizacije Moldavije‘.

‘Malo je vjerojatno da su ukrajinske snage izvele napad, s obzirom na ograničena sredstva korištena u napadu i beznačajnu metu‘, dodao je ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 08:11