SLIČNA AMFETAMINU

Droga je u ovu zemlju donijela milijune, a sada će je notorni diktator pokušati iskoristiti kao adut za pregovore!

- Krijumčarenje captagona vrijedi više od legalnog izvoza Sirije, tvrdi znanstvenica

Tablete captagona

 Joseph Eid/Afp/Profimedia/Joseph Eid/afp/profimedia

Droga slična amfetaminu postala je ekonomski spas za Siriju tijekom desetljeća izolacije, a sad bi mogla poslužiti kao jedan od aduta u pregovaranju sa susjednim državama s kojima pokušava normalizirati odnose, kažu analitičari.

Captagon je droga relativno nepoznata izvan Bliskog istoka koja je pomogla Siriji da se pretvori u narko-državu nakon što je većina zemalja prekinula svoje gospodarske veze s državom zbog građanskog rata koji je započeo još 2011. godine, prenosi CNN.

Riječ je o fenilinu, sintetičkom stimulansu sličnom amfetaminu, koji nosi trgovačko ime captagon. Stručnjaci tvrde da se većina globalne proizvodnje odvija u Siriji. Rast industrije izazvao je uzbunu u međunarodnoj zajednici pa je SAD 2022. uveo Captagon Act koji povezuje trgovinu sa sirijskim režimom i naziva je transnacionalnom sigurnosnom prijetnjom.

Nakon više od desetljeća bojkotiranja Sirije, susjedne zemlje sad su u pregovorima o vraćanju predsjednika Bashara al-Assada na poziciju. Sirijski vođa u nekim je državama prihvaćen, ali čeka se odluka o normalizaciji sa Saudijskom Arabijom - jednim od najžešćih neprijatelja Sirije i najvećim tržištem droge.

Razorni potres koji je 6. veljače pogodio južnu Tursku i sjevernu Siriju bio je povod za slijetanje saudijskih zrakoplova za pomoć u zračne luke pod kontrolom režima. Prošlog mjeseca saudijski državni mediji izvijestili su da je Rijad u pregovorima s Damaskom o nastavku pružanja konzularnih usluga među zemljama.

Saudijski mediji u posljednje vrijeme dosta su posvećeni izvještavanju o porastu upotrebe droga. U rujnu je tako objavljena najveća zapljena nedopuštenih sredstava u povijesti zemlje nakon što je gotovo 47 milijuna tableta amfetamina pronađeno u pošiljci brašna. Od tad su presretnuti još milijuni tableta, a UN tvrdi da se zapljene amfetamina u regiji uglavnom odnose na captagon.

- Režim je koristio svoj utjecaj nad trgovinom captagonom tako što je ponudio državama koje razmatraju normalizaciju da smanje trgovinu kao gestu dobre volje, rekla je Caroline Rose, direktorica projekta New Lines Instituta o trgovini Captagonom u Washingtonu.

Vanda Felbab-Brown, suradnica na Institutu Brookings u Washingtonu DC, tvrdi da krijumčarenje captagona vrijedi više od legalnog izvoza Sirije.

Krijumčari prolaze vojnu obuku

Salah Malkawi, jordanski analitičar koji pomno prati trgovinu, kaže da je nemoguće da droga prijeđe granice bez uključenosti nekoliko aktera blisko povezanih s Assadom i njegovim režimom.

- Droga ne može doći do ovih područja bez prolaska kroz desetke barijera i kontrolnih točaka koje spadaju pod Četvrtu diviziju koja je pod vodstvom Mahera al-Assada, brata sirijskog predsjednika. Razgovarao sam s nekoliko krijumčara koji su prošli vojnu obuku i koriste ratne taktike za izvođenje sofisticiranih napada, rekao je Malkawi.

Ako se postignu sporazumi između Sirije i njezinih susjeda oko zaustavljanja izvoza droge, stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će Assad u potpunosti odustati od trgovine. Felbab-Brown sumnja da će Assad odustati od ključnog izvora prihoda. U najboljem slučaju mogao bi ponuditi kozmetička rješenja problema, obećavajući primjerice stroža ograničenja i strožu provedbu zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:34