PRVI U REGIJI

DRASTIČNE KAZNE Makedonija prva u regiji uvodi kemijsku kastraciju za pedofile

Osuđeni pedofili moći će odlučiti: dobrovoljna kastracija i manja zatvorska kazna ili doživotni zatvor. Takav izbor neće imati i pedofili koji ponove djelo: kemijska kastracija u njihovu će se slučaju provoditi bez njihova pristanka
 Marko Miščević/CROPIX

Makedonija je prva država u regiji koja uvodi kemijsku kastraciju osuđenih pedofila zbog dugogodišnjeg problema s rastućim brojem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i blage kaznene politike koju su provodili makedonski sudovi.

Osim kemijske kastracije, uvode se i strože zatvorske kazne. S novim izmjenama i dopunama kaznenog zakona, koje je vlada predložila, pedofili u Makedoniji bit će dovedeni u situaciju da donesu tešku odluku: dobrovoljna kastracija i manja zatvorska kazna ili doživotni boravak iza rešetaka.

- Mjera medicinsko-farmakološkog liječenja provodit će se na slobodi u specijaliziranim medicinskim ustanovama nakon što osuđenik odsluži zatvorsku kaznu - najavio je ministar rada i socijalne politike Dime Spasov.

Nije opasno za zdravlje

Naglasio je da se takvo liječenje primjenjuje u SAD-u i drugim zemljama te da nije opasno za ljudsko zdravlje. Riječ je o injekcijama za smanjenje libida koje se primaju svakih šest mjeseci.

Kako je najavljeno, oni koji su osuđeni za pedofiliju, dobit će manje godina zatvora ako pristanu na liječenje. Takav izbor neće imati i pedofili koji ponove djelo. Kemijska kastracija u njihovu će se slučaju provoditi bez njihova pristanka. Prema najavama, sud će procijeniti koliko dugo traje liječenje ili će to biti do kraja života počinitelja.

Prijestupnik koji prihvati kemijsku kastraciju dobit će 40 godina zatvora ako bude osuđen na doživotnu kaznu, 20 godina umjesto dosuđenih 40 ili minimalnu kaznu ako bude osuđen na 20 godina.

Kad ove izmjene kaznenog zakona usvoji Skupština, neće se primjenjivati retroaktivno za one koji su već osuđeni za pedofiliju.

Ministar je objasnio kako je glavni cilj nove mjere zaštita djece od najtežih oblika zlostavljanja te da njegovo uvođenje podržava javnost. Makedonija ovim izmjenama ulazi među zemlje kao što su Rusija, Južna Koreja, Moldavija, Danska, Češka, Poljska, Velika Britanija, Francuska i Njemačka gdje je kemijska kastracija ili obvezno medicinsko liječenje dopušteno.

Stručnjaci kažu da se kastracijom zapravo neutralizira seksualni nagon kod pedofila tako da se minimizira mogućnost za zlostavljanje djece.

Medicinska mjera

U javnosti se vodila rasprava o opravdanosti takve kaznene politike. Analize su pokazale da je šest godina zatvora bila prosječna kazna koju su makedonski sudovi izricali pedofilima. Akademik i profesor prava Vlado Kambovski rekao je da kemijska kastracija ne treba biti propisana kao kazna.

- Ako se jedna medicinska mjera uvede kao kaznena mjera, to nije u skladu s međunarodnim konvencijama. Stoga formuliranje i provedba tih prijedloga moraju biti kao mjere sigurnosti. Zato bi se ova mjera trebala provoditi uz suglasnost osuđenika, a ne kao prisilna mjera - rekao je profesor na posljednjoj javnoj raspravi o promjeni kaznenog zakona.

I državni tužitelj Marko Zvrlevski smatra da je kemijska kastracija prestroga mjera. Prema njegovim riječima, to bi značilo uvođenje načela tjelesnog kažnjavanja kao odmazde u odnosu na počinjena kaznena djela.

Neuropsihijatar iz Klinike za psihijatriju Antoni Novotni smatra da je ideja kemijske kastracije dobra, ali bi trebala biti regulirana u kontekstu liječenja, a ne u smislu kazne.

- Moramo poslati timove u zemlje koje primjenjuju tu terapiju kako bi se dodatno obučili za taj tretman. Tako će liječenje biti učinkovitije - istaknuo je Novotni.

Potvrdio je kako medicinske analize pokazuju da ta vrsta liječenja daje rezultate i statističke dokaze koji potvrđuju da se stupanj recidivizma smanjuje.

Jedan od najžešćih pristaša kemijske kastracije i uvođenja najstrože kazne za pedofile je direktor Prve dječje ambasade Međaši, Dragi Zmijanac. Za Jutarnji je list analizirao nove kaznene mjere u Makedoniji koje je, kako kaže, predložila njegova institucija.

- Mi smo zadovoljni usvojenim izmjenama, ali želimo istaknuti da je problem daleko od rješenja. Stoga predlažemo obavezno nošenje elektronske narukvice kao preventivnu mjeru protiv pedofila, dodatne mjere obavezne doživotne kemijske kastracije i automatsko donošenje presude doživotne kazne za one koji ponove zločin - rekao je Zmijanac.

Do kraja života

Dodao je da ipak kemijska kastracija treba biti obavezna za sve pedofile do kraja njihova života.

- Ako se radi o recidivistu, mora mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora i stavljanje u potpunu izolaciju ili se provesti fizička kastracija kao zamjena za kaznu doživotnog zatvora, a taj se model već primjenjuje u Češkoj - napomenuo je direktor Dječje ambasade Međaši.

Dodao je da se ti prijedlozi odnose samo na recidiviste jer neki od seksualnih predatora, unatoč preventivnim mjerama poput kemijske kastracije, ponavljaju zločine.

U nacionalnom registru 139 pedofila

U nacionalnom registru pedofila, koji je nedavno uvela Makedonija, dosad je registrirano 139 seksualnih prijestupnika s pravomoćnim presudama. Pristup toj bazi podataka imaju svi građani na web siteu http://www.registarnapedofili.mk.

Ustavni sud Makedonije ove je godine pokrenuo postupak za ocjenu zakonitosti registra pedofila kako bi se osporilo javno objavljivanje imena osuđenih. Sud je prihvatio zahtjev pet osuđenika za seksualne delikte koji su osporili zakon te tražili zaštitu i ukidanje ovog registra. U registru se objavljaju osobni podaci, fotografije i visina kazne za osuđene zlostavljače djece. Ministar rada i socijalne skrbi tada je izrazio razočaranje i zabrinutost zbog odluke Ustavnog suda. Smatrao je da se time ugrožava prevencija i zaštita djece jer počinitelji tih zločina najčešće ponavljaju zlodjelo.

Sličan problem postoji i u Velikoj Britaniji gdje se oko 24.000 osuđenih pedofila i silovatelja, od njih ukupno 48.000 registriranih u Engleskoj i Walesu, od rujna prošle godine može žaliti na odluku da se njihovi osobni podaci doživotno postave u službenom registru seksualnih prijestupnika. Vrhovni sud u Velikoj Britaniji prošle je godine presudio da se registrom povređuju ljudska prava seksualnih prijestupnika. Odluka se temelji na činjenici da tri četvrtine njih ne ponove djelo.

Parlamentarna komisija za ljudska prava Vijeća Europe u svibnju 2010. zaključila je da države članice trebaju uspostaviti registar seksualnih prijestupnika. Prema mišljenju Vijeća, takvi registri bitni su za svaki sustav provjere i sprečavanja tih ljudi da nađu posao s djecom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 13:14