PROKRIJUMČARENO IZ ZATVORA

DRAMATIČNO PISMO SVRGNUTE UZBEČKE PRINCEZE 'Tuku me, puna sam modrica!'

Nalazi se u kućnom pritvoru zajedno sa 16-godišnjom kćeri Iman
 Getty

Dramatično pismo koje je napisala Gulnara Karimova, kći uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, prokrijumčareno je na BBC.

U njemu je nekada najmoćnija žena Središnje Azije, za koju se smatralo da će nasliijediti oca, napisala što joj se događa otkako je pala u nemilost.

- Nalazim se pod teškim psihološkim pritiskom. Tukli su me, imam puno modrica po rukama - napisala je Krimova.

Prema pisanju BBC-ja pismo je poslano iz Uzbekistana, jedne od najizoliranijih zemalja na svijetu. Psimo je poslala anonimna osoba koja se opisala kao netko tko 'želi vratiti pravdu'. Pošiljatelj je napisao kako je pismo napisano posljednjih nekiko dana te da je prokrujumčareno.

Iako je pismo nepotpisano, na BBC-ju smatraju kako je autorica upravo Gulnara Karimova, a do tog su zaključka došli zbog detalja koji su izneseni u njemu.

- Kako sam bila naivna kada sam milsila da u ovoj zemji postoji vladavina prava - piše u pismu, a BBC zaključuje sa 75 posto sigurniosti da je autorica upravo kći uzbekistanskog predsjednika.

Ovo pismo baca novu sjenu na pad jedne od najutjecajnijih osoba u Uzbekistanu i njenu borbu protiv ključnih članova režima.

U posljednjih 14 mjeseci Karimova je putem Twittera objavljivala kako se posvađala s ocem i o posljedicama koje je zbog toga pretrpila. Zatvorena je njena humanitarna organizacija, a propao joj je i biznis.

Kako je propadalo njezino carstvo tako je postajala sve kritičnija prema ključnim figurama režima, a pogotovo prema očevom suradniku Rustamu Inojatovu kojeg je optužila za pokušaj preuzimanja vlasti.

Poseljdnji Tweet je objavila samo nekoliko dana prije nego što je policija upala na jedan poslovni sastanak u Taškentu. U pismu je opisala brutalno ponašanje specijalaca.

- Moglo ih se vidjeti kako skaču po krovu, razbijaju prozore i vrata., a najgore je bilo gledati kako jednu ososobu vezanih očiju vuku po podu - napisala je Krimova.

Jedan izvor iz Taškenta, koji je blizak Karimovoj, potvrdio je da se ona nalazi u kućnom pritvoru zajedno sa 16-godišnjom kćeri Iman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:08