RATNA ZVONA

DRAMATIČNA ESKALACIJA NAPETOSTI Kim vojsci naredio da se spremi za rat, teče i ultimatum, u Seulu podigli uzbunu

 AFP

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naredio je svojim postrojbama na granici da budu spremne za borbu, prenosi u petak službena sjevernokorejska agencija pošto je Južna Koreja ispalila u četvrtak desetak granata na sjevernokorejski teritorij.

'Kim Jong-Un je naredio vrhovnom zapovjedniku Korejske narodne vojske da od petka u 10.00 sati po srednjoeuropskom vremenu (17.00 sati po mjesnom) mješovite postrojbe na granici budu u stanju pripravnosti kako bi bile potpuno spremne za borbu i za izvođenje iznenadnih operacija', javlja državna novinska agencija KCNA, a prenosi AFP.

Istovremeno, cijela bi granica trebala biti stavljena u 'poluratno stanje', objavila je državna agencija, ne pojašnjavajući što takvo stanje konkretno znači.

KCNA je objavila da je Kimova odluka donesena na hitnom sastanku moćne Centralne vojne komisije Radničke partije, održanom kasno u četvrtak, nekoliko sati nakon razmjene paljbe tijekom koje je Južna Koreja, isprovocirana Pjongjangovim pucanjem na razglase iz kojih se posljednjih dana duž linije razgraničenja emitiraju propagandne poruke protiv Kima, uzvratila vatru i ispalila desetak granata.

Sjeverna Koreja nije odgovorila na taj napad, ali je pismom upozorila Seul da će pokrenuti vojnu akciju ako južni susjed ne ukloni zvučnike u roku od 48 sati. Ultimatum istječe u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu.

Nedugo nakon objave Kimove naredbe, iz Seula je stigla vijest da su Južna Koreja i Amerika podigle stupanj pripravnosti u sklopu zajedničkog sustava uzbunjivanja 'Watchcon'. Seul je također zaprijetio žestokim odgovorom na bilo kakav mogući napad sa sjevera.

U razmjeni vatre zbog koje je ionako napeto stanje dodatno podgrijano, nije bilo žrtava, a ni razglasi nisu oštećeni. Projektil ispaljen sa sjevera pao je u planinsko područje blizu južnokorejske vojne baze u gradu Yeoncheonu. Bila je to prva razmjena vatre između dviju država od lanjskog listopada.

'Naša vojska pojačala je nadzor i pažljivo motri pokrete sjevernokorejske vojske', navode u južnokorejskom ministarstvu obrane.

Južna Koreja postavila je ponovno zvučnike na granicu nakon više od deset godina i to nakon eksplozije protupješačkih mina u pograničnom području, za koju Seul optužuje Pjongjang i u kojoj su 4. kolovoza ranjena dvojica južnokorejskih vojnika.

Južna Koreja je iz tih zvučnika počela puštati poruke u kojima osuđuje sjevernokorejsku provokaciju.

Pjongjang je prošlog petka demantirao da je imao bilo kakvu ulogu u toj eksploziji i zatražio da Seul prekine svoj propagandni rat inače će izvesti vojnu akciju u vidu 'nasumičnih zračnih udara'.

Sjeverna Koreja je zatražila od UN-ova Vijeća sigurnosti sazivanje hitne sjednice na kojoj će raspravljati o zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, izvijestilo je u četvrtak sjevernokorejsko izaslanstvo.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN-u Ja Song Nam zatražio je to u pismu koje je u srijedu poslao vijeću, jedan dan prije oružanog izgreda na granici u kojemu su sudjelovali Pjongjang i Seul.

'Bude li Vijeće sigurnosti zanemarilo pravedan zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da razgovara o zajedničkoj američkoj vojnoj vježbi, to će značiti da odustaje od svoje prve zadaće očuvanja mira i sigurnosti u svijetu te da postaje političko oruđe', napisao je veleposlanik Ja Song Nam.

Odgovarajući na upit o razmjeni vatre na granici, glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da Ujedinjeni narodi 's velikom zabrinutošću prate događaje'.

I Sjedinjene Države, koje u Južnoj Koreji imaju oko 28.500 svojih vojnika, rekle su da su zabrinute i da pozorno prate situaciju.

'Takve provokacije povećavaju napetosti i pozivamo Pjongjang da se suzdrži od postupaka i izjava koje prijete regionalnom miru i sigurnosti', istaknula je glasnogovornica američkog State Departmenta Katina Adams, a prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:45