PUCA ODNOS?

Drama na relaciji Beograd-Moskva, Vučić se izmotava na Instagramu, gost iz Moskve pobjegao iz metropole, Putin se ne javlja

Lavrovljev zamjenik Vučiću je postavio samo jedno pitanje. Nakon toga se ustao i otišao

Aleksandar Vučić

 /Profimedia

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Aleksandar Gruško, napustio je Srbiju ubrzo nakon susreta s Aleksandrom Vučićem, nezadovoljan epilogom sastanka, piše Nova.rs.

Kako navodi Nova.rs, ove informacije stižu iz samog vrha vlasti. Gost iz Moskve otkazao je ranije dogovorene u obaveze u Beogradu, a povod za ovakvu odluku bio je, pišu, Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

Vučić je na Instagramu, neuobičajeno za njega, kratko prokomentirao da je razgovor s gostom iz Moskve bio "dobar".

“Dobar razgovor sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na potpori koju je pružila Srbiji oko Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, a posebno na podršci teritorijalnom integritetu Srbije u skladu s Poveljom UN-a. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocijenili ih vrlo dobrima”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

No, kako izvještava Nova.rs, sastanak i nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao.

Naime, tvrde da gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema utjecaj gdje će, nakon prodaje, završiti njeno oružje.

“Gruško je nakon sastanka bio nezadovoljan, odlučio je prijevremeno otići iz Srbije i nakon sastanka s Vučićem otkazati ranije dogovorene obveze”, objašnjava naš sugovornik.

Prema izvoru Nove, ruskoj strani nije se svidjelo što je dvodnevni posjet Gruška protekao bez odgovarajuće medijske popraćenosti, što je službeni Beograd objasnio činjenicom da su pod velikim pritiskom Zapada.

“Rečeno im je da je situacija bila identična kada je ukrajinska delegacija došla u Beograd, predvođena njihovom šeficom diplomacije i Olenom Zelenski, suprugom predsjednika Ukrajine. Također im je skrenuta pažnja da na ovaj način Srbija želi pokazati da su svi dobrodošli, ali da ne provocira nijednu od dvije zaraćene strane”, objasnio je, kažu iz Nove.rs, njihov izvor.

Sugovornici Nove dodaju da "problemi u komunikaciji" koji su se pojavili tijekom susreta s Gruškom nisu jedini te da, za razliku od zamjenika Sergeja Lavrova, s kojim je Vučić razgovarao, te sreće nije bio kada je u pitanju predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Vučić je tri puta zvao Putina, ali mu se nije htio javiti. To je jedna vrsta poruke i svi je jako dobro razumiju", navodi sugovornik Nove.rs.

Na pisanje Nove.rs u panici je reagirao i Aleksandar Vučić koji je na Instagramu odmah objavio poduži post.

"Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laz. Želim da obavijestim građane da imamo veoma korektne odnose sa Rusijom, da nisam pokušao, nijednom, razgovarati s Putinom", napisao je, između ostalog, Aleksandar Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:08