NAJPOTENTNIJE ORUŽJE

Drama kod Škotske, hitno upozoren britanski premijer: ‘Uočena je ruska nuklearna podmornica teška 13.800 tona!‘

Američki obavještajni časnik rekao je za CBS-u da Kazan nije nosio nuklearno oružje

Ruska nuklearna podmornica, arhivska fotografija 

 Russian Defense Ministry Press O/Upi/Profimedia/Russian Defense Ministry Press O/upi/profimedia

Ruska podmornica koja se trenutno nalazi na Kubi primijećena je uz zapadnu obalu Škotske prije nego što je prošlog tjedna stigla pred Havanu.

Podmornica Kazan nije ušla u britanske vode no Ministarstvo obrane odmah je o događaju izvijestilo premijera Rishija Sunaka.

BBC piše kako je podmornicu identificirao protupodmornički zrakoplov RAF-a Poseidon P8 dok je 5. lipnja prolazila pokraj Irske.

Kraljevska mornarica izvijestila je da rutinski nadzire vode oko Ujedinjenog Kraljevstva kako bi "odvratila zlonamjerne aktivnosti i zaštitila naše nacionalne interese".

Američki obavještajni časnik rekao je za CBS-u da 13.800 tona teška podmornica Kazan, koja je prošla pored nuklearne mornaričke baze Ujedinjenog Kraljevstva u Faslaneu, nije nosila nuklearno oružje.

Kazan je stigao u Havanu zajedno s brojnim ruskim brodovima na vojnu vježbu na Karibima tijekom vikenda, na što se gleda kao na demonstraciju sile usred napetosti Moskve i Zapada oko rata u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Kube identificiralo je ostale ruske brodove kao fregatu Admiral Gorškov, flotni naftni tanker Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker, o čemu smo opširnije pisali OVDJE.

image

Podmornica Kazan koja je uplovila u luku u Havani

Yamil Lage/Afp

Richard Kemp, umirovljeni britanski vojni časnik u analizi za Telegraph, kazao je kako Kazan jedno je od najpotentnijih oružja u moskovskoj floti, ali kako se oko toga ne treba se zabrinjavati jer je cilj manevra jačanje veza s Kubom i ‘rusko dokazivanje‘.

I Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da nema razloga za brigu. "To je normalna praksa za sve države, uključujući i tako veliku pomorsku silu kao što je Rusija", kazao je.

Ruski proratni Telegram kanali hvalili su se pak da Kazan ima "navođene projektile" na brodu dok prolazi blizu američke obale, oko 25 milja istočno od Floride.
Inače, Admiral Gorškov i Kazan nositelji su naprednog oružja, uključujući hipersonične projektile Cirkon, a ranije su izvodili raketne vježbe u Atlantiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 08:06