RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Drama iznad Baltika: Kremlj poslao borbene zrakoplove na američke bombardere!

Ključne događaje vezane uz rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ruski borbeni avion

 /Profimedia

Ključni događaji

- Gazprom: Imamo pad dobiti od 41 posto

- Ukinute protuterorističke mjere u Belgorodskoj oblasti

- Eksplozije u Belgorodu

- Rusko ministarstvo obrane tvrdi: Napad u Belgorodu je završen

- Stanovnici pograničnih područja u Belgorodu pobjegli

- Zastava ‘Slobodne Rusije‘ zavijorila se nad Moskvom


Putin primio Dodika: ‘Važno mi je da on zna za zasluge Republike Srpske‘

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je važnim nakon susreta u utorak s Vladimirom Putinom u Moskvi da ruski predsjednik zna kako BiH nije uvela sankcije Moskvi upravo zahvaljujući stavu RS-a, te je najavio nastavak suradnje.

"On zna da zahvaljujući Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina nije formalno donijela odluku o sankcijama. Meni je važno da on to razumije", rekao je Dodik u Moskvi u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske.

Dodao je kako srpska strana neće dopustiti da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji zbog njezine agresije na Ukrajinu.

"Mi nemamo pravo biti na strani onih koji stvaraju antirusku euforiju. Te sankcije ne funkcioniraju", rekao je čelnik Republike Srpske.

Zbog takvih stajališta Dodik je na meti oštrih kritika američkih i europskih dužnosnika. On pak navodi kako ga ne zanimaju takva stajališta tvrdeći da vodi politiku Republike Srpske.

"Ja ne vodim američku politiku nego politiku Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je.

Opetovao je tvrdnje kako zapadne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini rade na razgradnji Daytonskog mirovnog sporazuma slabeći ulogu Republike Srpske zbog čega je najavio da će poduzeti korake kako bi se tome suprotstavili.

Dodik je rekao i kako će Republika Srpska nastaviti suradnju na realizaciji svih gospodarskih i drugih projekata s Ruskom Federacijom.


Rusija: Američki bombarderi približavali su se granici, podignut je borbeni zrakoplov

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su američki bombarderi otkriveni kako se približavaju granici iznad Baltičkog mora.

Dva američka bombardera otkrivena su kako se približavaju ruskoj granici iznad Baltičkog mora, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

U ministarstvu kažu da je podignut borbeni zrakoplov kako bi presreo bombardere i spriječio bilo kakve upade preko granice.

Zrakoplovi su opisani kao "strateški bombarderi američkih zračnih snaga" i nisu prešli granicu, kako navode ruski dužnosnici.

Zračne snage SAD-a koriste tri vrste strateških bombardera, golemi B-52 Stratofortress, B-1 Lancer i stealth B-2 Spirit.


Gazprom: Nakon uvođenja zapadnih sankcija bilježimo pad dobiti od 41 posto

Ruski energetski div Gazprom, koji je djelomično u državnom vlasništvu i predstavlja jedan od stupova ruskog gospodarstva, objavio je veliki pad dobiti.

Ovaj izvoznik prirodnog plina objavio je da je njegova dobit u 2022. godini pala 41 posto na 15,4 milijarde dolara.

Do toga je došlo nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije bez presedana nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Prije rata u Ukrajini, zemlje Europske unije oslanjale su se na ruski uvoz plina za razini od oko 40 posto svojih potreba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u rujnu prošle godine na neodređeno vrijeme prekinuo opskrbu plinovodom Sjeverni tok prema Europi, koji je uništen u eksplozijama za koje još nije poznato tko je odgovoran.

Zapadne zemlje optužile su ruskog čelnika da energiju koristi kao oružje u odgovoru na sankcije.

Gazprom je pokušala osnažiti svoje izvozno poslovanje povećanim isporukama uplina u Kinu i na druga tržišta.


Ukinute protuterorističke mjere uvedene nakon upada u Belgorodsku oblast

Guverner ruske oblasti Belgorod, Vjačeslav Gladkov, kaže da su ukinute mjere za koje je Moskva tvrdila da su uvedene kako bi se zaustavile terorističke akvivnosti nakon prekograničnog napada iz Ukrajine. Do ove je odluke došlo samo nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da je potisnula napadače natrag preko granice.

"Donesena je odluka o ukidanju protuterorističkih operacija pravosudnog režima na području Belgorodske regije", napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi The Guardian agenciju Reuters.


Uspaničeni stanovnici Belgoroda ljuti na guvernera: ‘Recite mu da je kreten!‘

Ukrajinski bloger koji se naziva Operator Starsky na Twitteru je objavio snimku iz grada Belgoroda u Rusiji (kojeg on naziva ukrajinskim imenom Bilhorod) na kojoj se vidi kako ljudi očajnički pokušavaju ući u zaključano i, kako se čini, odavno nekorišteno sklonište.

"Među Rusima u Bilhorodu (ne Belgorodu) nema apsolutno nikakve panike", napisao je sarkastično Starsky u objavi uz snimku na kojoj nekolicina muškaraca pokušava otvoriti vrata skloništa, dok jedna žena u kameru grdi guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova.

- Recite guverneru Gladkovu da je kreten, ovdje nas bombardiraju! Za što vas plaćaju? - govori mještanka dok muškarci pokušavaju ući u sklonište.


Rusija tvrdi da je likvidirala borce koji su ušli iz Ukrajine

Rusija je u utorak rekla da je "uništila" skupinu koja je dan ranije napala rusku oblast Bjelgorod iz Ukrajine, što je najveći upad na ruski teritorij od početka ruske ofenzive na susjednu Ukrajinu.

"U protuterorističkoj operaciji, uz pomoć zračnih snaga i topništva te djelovanja postrojba za zaštitu granice Zapadnog vojnog okruga, nacionalističke (ukrajinske) formacije su zaustavljene i uništene", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

"Preostali nacionalisti su potisnuti na ukrajinski teritorij, gdje su nastavljeni zračni udari (...) sve do njihove potpune likvidacije", dodalo je ministarstvo, rekavši da je ubijeno "više od 70 ukrajinskih terorista".

Ovu informaciju zasad nije moguće neovisno provjeriti.

Ministarstvo, po običaju, nije navelo broj žrtava u svojim redovima ni štete koju su napadači prouzročili u ovom napadu, najvećem takvom na ruskom teritoriju.

Rusija optužuje Ukrajinu da stoji iza ovog prekograničnog napada, što Kijev niječe, rekavši da su ga izveli ruski borci koji se protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odgovornost za napad je na Telegramovu kanalu preuzela skupina koja se predstavlja kao "Legija ruske slobode" u kojoj su borci koji se bore na ukrajinskoj strani, a već je ranije tvrdila da stoji iza sličnih napada na istom području.

U operaciji je sudjelovala još jedna slična skupina pod nazivom "Ruski dragovoljački korpus".


Medvedev: ‘Velik rizik od nuklearne apokalipse‘

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA da, što razornije oružje Ukrajina dobije od svojih zapadnih saveznika, to je veći rizik od ‘nuklearne apokalipse‘, prenosi Reuters.

RIA je citirala Medvedeva, koji je rekao i da je poricanje Kijeva u umiješanost u oružani upad u rusku pograničnu regiju Belgorod, laž.


Ukrajinski piloti započinju obuku za F-16 zrakoplove u Poljskoj

U Poljskoj je počela obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell.

- Trebat će vremena, ali što prije, to bolje, rekao je.

Jedan europski diplomat je za AFP govorio pod uvjetom anonimnosti te je potvrdio da je obuka započela u Poljskoj, dok je Ministarstvo obrane u Varšavi odbilo komentirati.


Eksplozije u zgradi FSB-a

Eksplozije su zabilježene u zgradi FSB-a u ruskom pograničnom gradu Belgorodu dan nakon što je proukrajinska skupina partizana pokrenula izvanredni prekogranični napad.

Proruski društveni mediji su objavili da su u Belgorodu napadnute zgrade u kojima se nalaze Ministarstvo unutarnjih poslova i služba FSB-a.

- Prema našim izvorima, u Belgorodu su mete napada bili odjeli Ministarstva unutarnjih poslova i FSB-a, izvijestio je kanal na Telegramu povezan s Kremljem, dodajući da učinak napada nije još poznat.


Kremlj: Ukrajinski militanti i dalje aktivni u Belgorodu

Kremlj je rekao da su ‘ukrajinski militanti‘ i dalje aktivni u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod, dan nakon što su lokalne vlasti tamo proglasile protuterorističku operaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruska vojna kampanja u Ukrajini pokrenuta kako bi se takvi upadi spriječili te da je potrebno više napora s ruske strane kako bi se takvi incidenti spriječili.

Kijev je rekao da nema nikakve veze s napadima u Belgorodu, no situaciju prate.


Kijev: Intenzitet borbi pao u samom Bahmutu, no granatiranja oko grada se nastavlja

Borbe u Bahmutu oslabile su, ali nastavlja se granatiranje u okolici, objavila je u utorak Ukrajina i navodi da njezini vojnici drže malo uporište na rubu grada te da ruske snage čiste okupirana područja.

Ruske snage objavile su u subotu da su potpuno preuzele Bahmut u istočnoj Ukrajini nakon gotovo godine dana snažnih borbi.

Ukrajina kaže da je napredovala na razorenim sjevernim i zapadnim krilima grada te se nada da će ih opkoliti.

"U gradu Bahmutu, borbe su oslabile, neprijatelj nastavlja raščišćavati područja pod svojom kontrolom", objavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu.

Ponovila je tvrdnje Kijeva da ukrajinski vojnici još nadziru manji dio grada 15 mjeseci od početka ruske invazije i poručila "Naši vojnici nadziru jugozapadna predgrađa u okrugu ‘Litak‘".

Napredovali su ponešto "na sjevernom i južnom krilu", dodala je ne navodeći pojedinosti.

Ruska ofenziva ponešto je oslabila no "istodobno, količina granatiranja jednako je velika".

Reuters ne može provjeriti izvješća s ratišta.

Moskva kaže da osvajanje Bahmuta otvara ruskoj vojsci put za dalji prodor u istočnu industrijsku regiju Donbas koja graniči s Rusijom.

Ukrajina kaže da je njezino napredovanje na krilima mnogo važnije od povlačenja iz samoga Bahmuta i da će Rusija morati oslabiti svoje položaje na drugim područjima kako bi slala pojačanja ako želi zadržati grad.


Rusija napad u Belgorodu smatra terorizmom

Ruski istražitelji su otvorili istragu o teriorizmu nakon, kako su oni to nazvali, prekograničnog napada ukrajinskih naoružanih skupina na rusku regiju Belgorod.

Kijev je zanijekao da stoje iza napada preko ukrajinske granice, a za njega su okrivili ruske partizane koji su i sami preuzeli odgovornost.


Objavljena snimka priprema za operaciju u Belgorodu

Glavna obavještajna uprava ukrajinske vojske objavila je snimke ‘Legije Sloboda za Rusiju i ruskog dobrovoljačkog korupusa‘ koji se pripremaju za svoju operaciju u regiji Belgorod. Kako se vidi na snimci, čini se da su primarno koristili američku opremu, uključujući najmanje četiri međunarodna M1224 MaxxPro MRAP vozila i dva HMMWV vozila.

Čelnik Legije ‘Sloboda za Rusiju‘, kojeg zovu Cezar, rekao je da su stanovnici Belgoroda od Legije zatražili da provede mirovnu operaciju u regiji.

- Znamo da ruska vojska nema najprofesionalnije oružane snage. Iako se smatralo da imaju drugu najveću vojsku na svijetu, davno smo naučili da je to bio samo blef. Nama su čak prišli ljudi iz Belgoroda sa zahtjevom da provedemo mirovnu operaciju na tom prostoru. Njima je, naravno, dosta toga da su stalno bombardirani. Napisali su nam pismo s tim zahtjevom, rekao je takozvani ‘Cezar‘, a odgovorio je i na pitanje što podrazumijeva ‘mirovna operacija‘.

- To je demilitarizacija Belgoroda. Ljudima je dosta rata i žele mir.


Rusi napali grad Toretsk

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donjecka, jedne od okupiranih regija Donbasa za koju Rusija tvrdi da ju je anektirala, izvijestio je jutros da je napadnut grad Toretsk.

- Jutros su Rusi udarili na Toretsk, srećom, bez žrtava. Oštećena je škola, nadogradnja hrama i jedna višekatnica u radijusu od 100 metara. Prema prvim informacijama, neprijatelj je koristio zračne bombe, napisao je Kirilenko.


Ukrajina i dalje kontrolira područje Bahmuta

Ukrajina još uvijek kontrolira područje Bahmuta, rekao je zamjenik kijevskog ministra obrane.

Hanna Maliar je na Telegramu napisala da su kijevske snage napredovale na bokovima sjeverno i južno od Bahmuta, a rekla je i da su se borbe unutar grada smanjile dok se ruske snage nastavljaju povlačiti s područja pod svojom kontrolom.

Moskva tvrdi da su ruske snage u potpunosti zauzele grad, no Ukrajina je to osporila.


Zelenski na prvoj liniji bojišnice

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je postrojbe na prvoj liniji bojišnice kako bi im čestitao Dan ukrajinskih marinaca.

Objavio je fotografije na kojima se vidi kako dodjeljuje nagrade i pozira s marincima.

- Naši branitelji, prva linija. Danas sam ovdje da čestitam našim ratnicima Dan ukrajinskih marinaca, napisao je Zelenski na Telegramu.


Prekid u opskrbi strujom u Hersonu

Ukrajinska državna televizija Suspilne, javlja da je došlo do prekida u opskrbi strujom u Hersonu, što je rezultat ruske vojne akcije.

Električari popravljaju pričuvnu liniju oštećenu granatiranjem ruskih trupa. Mogući su prekidi i vodoopskrbe. Nakon završetka radova, opskrba električnom energijom bit će stabilna, rekao je načelnik regije Roman Mročka.


Ukrajina će dobiti F-16 borbene zrakoplove za nekoliko mjeseci

Bit će potrebno najmanje nekoliko mjeseci da Ukrajina dobije borbene zrakoplove F-16, rekao je ministar američkih zračnih snaga Frank Kendall.

Prošlog je tjedna američki predsjednik Joe Biden rekao da će SAD dopustiti svojim saveznicima da obučavaju ukrajinske snage o upravljanju borbenim zrakoplovima F-16, i na kraju im sami i osigurati te zrakoplove.

Kendall je dodao i da je pravo vrijeme da se ukrajinska vojska počne pripremati za budućnost.

- Ukrajina će ostati neovisna nacija, rekao je.


Rusija nastavlja s ‘protuterorističkom operacijom‘ u Belgorodskoj oblasti

Ruske snage i dalje provode "protuterorističku operaciju" u području na granici s Ukrajinom u utorak, rekao je guverner Belgorodske oblasti, dan nakon što je započeo jedan od najvećih prekograničnih upada iz Ukrajine od početka rata prije 15 mjeseci.

Rusija je u ponedjeljak rekla da se suočava s upadom ukrajinskih sabotera koji su ušli u Belgorodsku oblast. Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na društvenoj mreži Twitter napisao da Kijev promatra situaciju, no da "nema ništa s njom".

Ukrajinski medij Hromadske je citirao ukrajinsku vojnu obavještajnu službu, koja je rekla da su za napad odgovorne dvije oružane ruske oporbene skupine, Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus, koje se sastoje od ruskih državljana.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je na komunikacijskoj platformi Telegram rekao da je "protuteroristička operacija" u tijeku.

"Čišćenje teritorija koje provodi ministarstvo obrane zajedno sa sigurnosnim službama i dalje traje", rekao je guverner Gladkov.

Guverner je u ponedjeljak rekao da je najmanje osmero ljudi ranjeno, nekoliko zgrada oštećeno te da je više stanovnika napustilo područje. Dodao je da su ograničili kretanje i komunikaciju.

Gladkov je kazao da su dvije zgrade preko noći napadnute bespilotnim letjelicama i da se ljudi ne mogu vratiti svojim kućama.

"Apeliram na građane okruga Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove: povratak još uvijek nije moguć", dodao je.

Ruski guverner je rekao da je jedna žena poginula tijekom evakuacije u ponedjeljak i navodno su dvije osobe ranjene. Zadatak "broj jedan" u utorak je da se dođe do njih, poručio je.

Ruski dobrovoljački korpus je kasno u ponedjeljak objavio videosnimku, za koju tvrdi da prikazuje borca kako pregledava zarobljeno oklopno vozilo. Drugi video, prema oružanoj skupini, prikazuje borce koji upravljaju oklopnim vozilom.

Ostale snimke objavljene na ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama sadrže fotografije navodno zarobljenih pripadnika ruskih oružanih snaga i njihovih osobnih dokumenata.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti situaciju.

‘Potpuno oslobođenje‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da se radi na tome da se "sabotere" istjera, objavila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Kanal Baza na Telegramu, povezan s ruskim sigurnosnim službama, rekao je da postoje naznake o borbama u trima mjestima uzduž glavne ceste prema unutrašnjosti Rusije. Kanal "Open Belgorod" na Telegramu je rekao da je za nekoliko sela opskrba električnom energijom i vodom prekinuta.

Legija slobode Rusije je na Twitteru napisala da je "potpuno oslobodila" pogranično selo Kozinku. Dodali su da su druge jedinice doprle do okružnog centra Grajvorona, koji je nešto istočnije.

"Sljedeće: Rusija će biti slobodna!", napisali su.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Kremlj je rekao da je svrha upada "ukrajinskih sabotera i izvidničke skupine" skrenuti pažnju s istočnog ukrajinskog grada Bahmuta, gdje ruske snage tvrde da su osvojile cijeli grad nakon više od devet mjeseci borbi.

Rusija kaže da zauzimanje Bahmuta otvara put za daljnje napredovanje u istočnoj industrijskoj regiji Donbas. Ukrajina tvrdi da je njen napredak na ruskim bokovima značajniji od povlačenja iz samog Bahmuta i da će Rusija morati oslabiti svoje redove drugdje kako bi poslala pojačanje u razoreni grad.

Došlo je do više od 30 borbi u glavnim sektorima bojišnice, pri čemu je njihov epicentar i dalje Bahmut i nešto južniji grad Marinka, objavila je ukrajinska vojska rano u utorak.

"Borbe za grad Bahmut se nastavljaju", dodala je vojska.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješća.


Dvoje civila ranjeno u Belgorodu

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, objavio je na Telegramu novosti o ranjenim civilima nakon borbi u ponedjeljak.

- Par je prevezen u bolnicu. Žena ima rane od gelera na donjim ekstremitetima, i u teškom je stanju traumatskog šoka. Muškarac je srednje teško ozlijeđen, a ima rane u trbuhu. Pružena im je sva potrebna medicinska pomoć, napisao je Gladkov i dodao da je jučer tijekom evakuacije umrla jedna žena rođena 1941. godine.


Guverner: ‘Protuteroristička‘ operacija u ruskoj Belgorodskoj oblasti i dalje traje

Guverner ruske Belgorodske oblasti u utorak je rekao da je u tijeku "protuteroristička operacija" u regiji i da ministarstvo obrane i sigurnosne službe i dalje "čiste" teritorij na granici s Ukrajinom.

"Što se tiče situacije u okrugu Grajvoron: čišćenje teritorija koje provodi ministarstvo obrane zajedno sa sigurnosnim službama i dalje traje", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram

"Apeliram na građane distrikta Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove: povratak još uvijek nije moguć", dodao je.

Gladkov je rekao da je jedna žena poginula tijekom evakuacije u ponedjeljak i navodno su dvije osobe ranjene, no ruske snage sigurnosti nisu mogle doprijeti do njih.


Ruski vojni blogeri o Belgorodu

Institut za proučavanje rata osvrnuo se na reakcije ruskih vojnih blogera na napade u Belgorodu.

- Dok je većina vojnih blogera odgovorila s relativnom zabrinutošću, tjeskobom i ljutnjom, nema jednog koherentnog odgovora, što ukazuje na to da je napad i njih iznenadio, piše Institut za proučavanje rata.


Ruski premijer stigao u Kinu

Ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u Kinu, priopćilo je moskovsko ministarstvo vanjskih poslova. Posjet je to tijekom kojeg će se Mišuskin sastati s predsjednikom Xi Jinpingom i potpisati niz sporazuma o infrastrukturi i trgovini, javlja AFP-

Sudjelovat će i na rusko-kineskom poslovnom forumu i posjetiti istraživački institut u Šangaju, te će razgovarati s predstavnicima ruskih poslovnih krugova, priopćio je Kremlj.


Kremlj: Protjerujemo sabotere iz Belgoroda

Došlo je do bori duž ruske granice s Ukrajinom nakon što su ruske partizanske snage ustvrdile da su osvojile pogranično selo unutar Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je o tome obaviješten predsjednik Putin te da je u tijeku protjerivanje sabotera, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi Rusiju osloboditi od Vladimira Putina, rekla je da je prešla granicu i zauzela nasilje Kozinka, te poslala jedinice u grad Grayvoron u ruskoj oblasti Belgorod.

Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, također je rekla da su sudjelovali u raciji.

Sinoć su vlasti u regiji Belgorod proglasile antiteroristički režim. I ruski i ukrajinski dužnosnici su potvrdili borbe na granici.


Rusi granatirali Sumsku oblast

Vojna uprava ukrajinske Sumske oblasti izvijestila je da su ruske trupe jučer granatirale pet naselja u toj oblasti. Prema riječima dužnosnika, granatirana su naselja Bilopillia, Myropillia, Junakivka, Novoslobidske i Velika Pisarivka. Zabilježeno je 80 napada minobacačima, bacačima granata, projektilima i topništvom.

Ranjena je jedna osoba i oštećena jedna kuća, automobil, gospodarska zgrada i ograda u naselju Velika Pisarivka.


Ruski državni mediji: Većina stanovnika pograničnih područja Belgorodske oblasti je pobjegla

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da je većina stanovnika pograničnih sela te oblasti pobjegla.

- Trenutno dovršavamo inspekciju od kuće do kuće u graničnim selima i gradu Grayvoronu. Većina stanovništva je napustila to područje. Za one koji nemaju sredstava, pomažemo s prijevozom, a oni koji imaju mogućnosti, odlaze vlastitim vozilima.

Gladkov je najavio ‘protuterorističku operaciju‘ u Belgorodskoj oblasti nakon prijavljenih napada ruskih protuvladinih skupina.

Tijekom takvih operacija, ruske vlasti mogu provesti pojačane provjere identifikacije te provesti obavezne evakuacije u određenim regijama te privremeno zatvoriti industrijske objekte s eksplozivnim, radioaktivnim, kemijskim ili biološkim materijalima.


Eksplozija u Belgorodu

Sinoć je odjeknula jaka eksplozija u Belgorodu, a navodno je oštećen ured ruske Federalne sigurnosne službe.

CNN nije mogao neovisno provjeriti ova izvješća.

Plavo-bijelu zastavu koristilo je nekoliko ruskih oporbenih skupina koje se protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a sve se više koristi nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.


Hitna evakuacija nuklearnog objekta u Belgorodskoj oblasti

Nakon upada napadačkih formacija protukremaljskih oružanih organizacija Legija Sloboda za Rusija i Ruski dragovoljački korpus, ruski dužnosnici hitno su pokrenuli evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom.

Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:46