SUPRUGA NOVOG SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA

Dragica Nikolić: Ona stoji iza predsjednika koji je uznemirio regiju

Tomislav Nikolić se prvi put u životu zaposlio kao nadglednik iskopa grobova na kragujevačkom groblju zbog čega je vrlo brzo dobio i nadimak ‘Toma grobar’ koji ima i danas. Navodno ga je ona na groblju stalno posjećivala, a potom nagovorila da promijeni posao...

ZAGREB - Dok su lideri stranaka gradili političke karijere, netko je morao kuhati kavu i odgajati djecu. Zato i jesu ljepše polovice mnogih političkih lidera mahom domaćice pa tako i ja, kazala je Dragica Nikolić (57), supruga novog srbijanskog predsjednika. To je jedna od prvih zabilježenih izjava relativno nepoznate gospođe u srbijanskoj javnosti, a od sada prve dame Srbije.

Tko je supruga predsjednika koji je u nekoliko dana uspio većini svojih susjeda odaslati neugodne i zabrinjavajuće poruke koje pretkazuju da će većina srpskih susjeda biti na oprezu i prema Nikoliću i Srbiji?

U njegovim izjavama svi su dobili su “svoje” - Vukovar je srpski grad, Crnogorci i Srbi su jedan narod, u Srebrenici nije bilo genocida nego “samo” zločin, a Kosovo je važnije od EU. Nije ni stupio na dužnost, Tomislav Nikolić je već dezavuirao srpske odnose sa zemljama u regiji.

Brak bez afera

- Maco, nemoj bre da se nerviraš, sve će biti u redu - rekla mu je Dragica prije nego li je polagao zakletvu u srbijanskom parlamentu za novog predsjednika. On je njoj odgovorio: “Pusti me bubice, samo da završi”, otkrivši kako i nakon punih 37 godina braka jedno drugome i dalje tepaju. Za razliku od mnogih drugih političara u Beogradu, uz Nikoliće se nikad nije spominjao nikakav preljub ili Nikolićeva sklonost izlascima s kolegicama.

Samouka slikarica

Nova prva dama Srbije sada prilikom svakog medijskog nastupa s ponosom ističe kako je domaćica s umjetničkim senzibilitetom. Iako je završila srednju ekonomsku školu, ne radi u struci nego je cijeli život razvijala, kaže, svoje umjetničke talente.

Njezini kritičari kažu kako je nadarena samouka slikarica, a do sada je poznato samo kako je radila na restauraciji ikona u manastiru Voljavča. Kad ne usisava, pegla ili kuha, Dragica slika u svom kućnom ateljeu. A to joj nije jedina zanimacija. Ako joj je službeni posao, kaže, briga o njihovom obiteljskom domaćinstvu, omiljeni hobi joj je skupljanje ljekovitih trava i pripravljanje travarskih napitaka, koje ne prodaje, nego isključivo poklanja prijateljima ili rođacima ako se razbole.

Omiljena psovka joj je “Crk’o, dabogda”, od pjevača najviše voli stare srpske narodnjake Lepu Lukić i Šabana Šaulića, nikad ne propušta sapunice na TV Pinku, kao niti reallity glazbene showove jer djecu koja se natječu smatra “velikim srpskim talentima”. Dragica nije žena koja će po cijele dane obilaziti frizere, manikere, stiliste... Smatra kako žena ima pametnijeg posla nego da se stalno uljepšava, no otkako je postala prva dama, posustala je pod pritiskom modnih komentatora kako joj treba remont. Prije polaganja svečane zakletve svoga muža, otišla je kod frizera ošišati vrhove i staviti novu boju.

Paparazzi lista Alo snimili su je kako u kasnim večernjim satima, na kraju radnog vremena, u službenoj limuzini obilazi skupe butike po Beogradu. Samo za talijanske cipele Elisabetta Franchi iskeširala je 200 tisuća srpskih dinara što je oko 2 tisuće eura.

Oboje iz Kragujevca

Prvog jutra koje je dočekala kao prva dama, Dragicu je suprug iznenadio, skuhavši joj tradicionalnu tursku kavu i tek potom otišao na posao, u sjedište njihove Srpske napredne stranke, spremajući se za novu dužnost. Dragičino djevojačko prezime je Ninković, rođena je u Kragujevcu, a upravo je Tomislav bio njezina prva ljubav koja je živjela u susjedstvu.

- Dragica i ja smo se znali čitav život, odrasli smo u istom kraju Kragujevca. Ja sam se igrao s njenim bratom Lukom a ona, kako je to bilo u naše vrijeme, sa djevojčicama - priča Nikolić.

Otac Dragice i Luke bio je oficir i od vojske je 1963. dobio stan u centru grada. To je značilo i prekid susjedskog druženja djece na periferiji. Devet godina kasnije, Tomislav, koji je u to vrijeme obožavao blues i gospel glazbu, sa svojom prijateljicom, a današnjom kumom, otišao je jedne večeri na plesnjak gdje mu je pažnju okupirala, kaže, prelijepa djevojka.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:01