IZABRAN ZA ŠEFA DS-A

Dragan Đilas: Mlad i ambiciozan gradonačelnik izgurao Tadića

Novi predsjednik Demokratske stranke pripada generaciji mlađih političara bez jasne ideologije

Srbija je dobila novog lidera za godine koje su pred nama: trenutno najjača oporbena stranka u toj zemlji, Demokratska stranka pokojnog Zorana Đinđića, jučer je u beogradskom Sava centru za svog novog predsjednika izabrala Dragana Đilasa. Popularni gradonačelnik Beograda, koji je na izborima u svibnju izborio drugi mandat usprkos općem porazu Demokratske stranke na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, imao je slabog protukandidata, široj javnosti nepoznatog Branimira Kuzmanovića. Dosadašnji predsjednik DS-a Boris Tadić povukao se prije tri tjedna, a s njim odlaze i moćni potpredsjednici stranke Dragan Šutanovac, Dušan Petrović i jastreb Vuk Jeremić. Na prijedlog novog predsjednika Đilas jučer je Boris Tadić izabran za počasnog predsjednika stranke.

Kontrola medija

Na čelo najjače oporbene stranke u Srbiji dolazi “tehnokrat” Đilas, političar-biznismen, jedan iz one generacije mlađih političara koji se ideološki određuju prema zahtjevima trenutka, bez ideološke ukorijenjenosti kakva je bila uobičajena praktično do jučer. Đilas (45) jedan je od osnivača beogradskog Radija B92 i jedan od lidera studentskih demonstracija protiv Miloševića devedesetih. U politiku i DS ulazi 2004. na poziv Borisa Tadića kao uspješan biznismen. Smatra se da Đilas sa svojim tvrtkama kontrolira velik dio medija i reklamnog prostora u Srbiji.

Protiv presude

U odnosu na Tadića, Đilas se pozicionira kao nacionalno tvrđi i konzervativniji političar. Priklonio se stavu većine građana kad se izjasnio protiv održavanja gay pridea u Beogradu, ovih je dana imao jednu od najoštrijih reakcija na oslobađajuću haašku presudu hrvatskim generalima, koju je nazvao “vjerojatno jednom od najvećih sramota u historiji čovječanstva”. Đilas je pobijedio svog prethodnika i Đinđićeva nasljednika Borisa Tadića tjednima i mjesecima ranije. Kad je Vojvodina stala iza njega, Đilas je s moćnim beogradskim ogrankom imao većinu, pa se Tadić časno povukao prije tri tjedna objavljujući da se neće kandirati ako Đilas ispuni njegove zahtjeve: tražio je mjesto počasnog predsjednika stranke, ali i stranačke izbore svake dvije godine. Time je ostavio poluotvorena vrata za mogući novi povratak na čelo najjače oporbene stranke u Srbiji, koja je sve do svibnja ove godine i pobjede Tomislava Nikolića i njegove stranke bivših radikala bila neprestano na vlasti od rušenja Slobodana Miloševića 2000. godine Boris Tadić odlazi puno prije nego što bi mu godinu dana ranije bilo tko bio prognozirao. On je u prosincu 2010. treći put izabran za predsjednika DS-a, ali je sada bio prisiljen napustiti čelo stranke nakon poraza na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u svibnju ove godine. Izgubio je lidersku poziciju zbog krive procjene: raspisao je predsjedničke izbore istovremeno s parlamentarnima kako bi pomogao svojoj stranci, koja je po anketama stajala bitno lošije od njega.

Skandiranje i ovacije

Jučer je u završnom govoru Tadić pozvao stranku na reforme, poručujući da je to uvjet da se vrate na vlast. Pozvao ih je na nastavak njegove politike prema regiji: kako prenosi B92, Tadić je poručio da se Demokratska stranka mora boriti da politika mira i politika pomirenja budu dio svake politike i institucije u Srbiji.

Rekao je da je on, dok je vodio Srbiju, kao najvažnije pitanje tretirao pitanje politike mira i nastavak politike pomirenja, bez čega ne bi bilo moguće nastaviti proces reformi.

Njegov dolazak u Sava centar izaslanici DS-a iz cijele Srbije pozdravili su burnim pljeskom, skandiranjem “Borise, Borise”, a veliki broj delegata pozdravio je dosadašnjeg predsednika DS-a stojeći, prenosi B92.

Osim šefa demokrata iz Vojvodine Bojana Pajtića, na čelo stranke dolaze Đilasovi ljudi koji dosad nisu imali istaknute funkcije niti su poznati široj javnosti. Pajtić je optužio aktualnu vladajuću koaliciju Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i socijalista Ivice Dačića za progon članova Demokratske stranke.

- Počeo je progon, sva sila političara i tabloida je protiv nas - požalio se Bojan Pajtić. Prvi predsjednik DS-a Dragoljub Mićunović upozorio je da im je okrenuo leđa dio inteligencije koji stvara javno mnijenje, no on to smatra nesporazumom jer su i oni uvidjeli da ne postoji alternativa DS-u u procesu reformi u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:25