OVO JE OZBILJNO

Donaldu Trumpu prijeti 100 godina zatvora!

Ovo je crni dan za američku demokraciju - komentirao je Trump

Donald Trump

 Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/afp/profimedia

Protiv Donalda Trumpa ovog je četvrtka podignuta još jedna, druga po redu optužnica za kazneno djelo. Ovaj put riječ je o federalnoj optužnici, i to za još ozbiljniji zločin. Bivši američki predsjednik u povijest, tako, ulazi kao prvi dva puta opozvan žitelj Bijele kuće, ali i kao prvi protiv kojeg su podignute čak dvije optužnice za kazneno djelo. Treća, ona za pokušaj utjecaja na ishod predsjedničkih izbora u saveznoj državi Georgiji, još uvijek je u pripremi.

Sedam točaka po kojima se tereti Donalda Trumpa još uvijek je obavijeno velom tajne, ali je odvjetnik bivšeg predsjednika James Trusty tijekom gostovanja na CNN-u potvrdio da se odnose na kršenje Zakona o špijunaži, pokušaj zavjere, laganje pod prisegom, remećenje federalne istrage i nezakonito ophođenje s dokumentima koji imaju oznaku tajnosti.

Podsjetimo, federalni istražitelji su tijekom pretresa Trumpove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi zaplijenili gotovo 13.000 vladinih dokumenata, od kojih je stotinjak imalo oznaku tajnosti.

- Ovo je crni dan za američku demokraciju - komentirao je Trump nakon što ga je vijest zatekla usred partije golfa u ladanjskom klubu Bedminster u New Jerseyju. Potvrdio je da će se u utorak pojaviti na prvom predviđenom saslušanju u Floridi.

Trumpov je stožer na društvenoj mreži Truth Social promptno objavio prethodno snimljeni video u kojem bivši predsjednik simpatizerima ponavlja da je nevin, optužujući za sve "radikalnu ljevicu i još jedan politički motivirani lov na vještice".

Osjetno ozbiljnija

Također, najizgledniji predsjednički kandidat Republikanske stranke već je u četvrtak, unatoč bombastičnoj vijesti, svojim simpatizerima poslao e-mail u kojem traži donaciju za kampanju.

Američki pravni stručnjaci tvrde da Trumpu zbog ozbiljnosti kaznenih djela prijeti i do 100 godina zatvora. Naravno, pod uvjetom da mu se uspije dokazati krivnja. U svakom slučaju, među pravnim ekspertima postoji svojevrsni konsenzus da je ova optužnica osjetno ozbiljnija od one prethodne njujorškog tužitelja Alvina Bragga, koji Trumpa tereti za malverzaciju poslovnog računa i kršenje Zakona o izbornom financiranju zbog isplate novca za šutnju pornodivi Stormy Daniels 2016.

Laserski fokus

Indikativna je i činjenica da je optužnica ovoga puta vrlo uska, što znači da su se federalni istražitelji laserski fokusirali na jedan konkretan propust, zbog čega i sam William Barr, Trumpov bivši ministar pravosuđa i kućni prijatelj, drži da situaciju treba uzeti ozbiljno jer je bitno manje manevarskog prostora za eventualne greške.

Konteksta radi, ovo je prvi put u povijesti američke demokracije da je protiv nekog bivšeg predsjednika podignuta federalna optužnica. Konkretno, to znači da administracija aktualnog predsjednika, dakle, demokrata Joea Bidena, kazneno goni svog najizglednijeg republikanskog oponenta u utrci za reizbor 2024. Upravo zato, Bidenov je tim morao uložiti veliki trud da se ogradi od cijelog slučaja, kako ne bi ispalo da koristi državni aparat da diskreditira političkog rivala.

- Nikada, niti u jednome trenutku nisam sugerirao ministarstvu pravosuđa ikakve korake - objasnio je Biden. No, republikanci tvrde da "duboka država" i "vašingtonska močvara" pokušavaju stati na kraj jedinome kandidatu koji Amerikancima govori istinu. Nekolicina njih nije se mogla načuditi slučajnosti da je vijest o podizanju (povijesne) federalne optužnice protiv bivšeg predsjednika objavljena istoga dana kada su procurile i inkriminirajuće fotografije na kojima Hunter Biden konzumira drogu i koristi usluge prostitutki.

Pitanje svih pitanja ostaje kako će se još jedna pravna zavrzlama odraziti na Trumpov rejting u kampanji. Jedini točan odgovor jest - prerano je donositi čvrste zaključke. Činjenica je da se trenutačno nalazimo u vrlo neistraženim vodama u kojima više ne vrijede stara pravila kampanje. Svojevrsni reset dogme političke kampanje u SAD-u omogućio je da kandidatu protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih procesa nezaustavljivo raste popularnost među biračima.

image
Mandel Ngan/Afp

Međutim, pitanje je do kada. Izvjesno je da će kroz narednih 17 mjeseci građanima dozlogrditi Trumpove pravne trakavice. Agencija za ispitivanje javnog mnijenja YouGov tvrdi da čak 65 posto ispitanika u SAD-u ovaj slučaj smatra "ozbiljnim zločinom", od čega 42 posto otpada na republikance.

Washington Post u svojoj anketi navodi da 63 posto Amerikanaca drži kako bi "pravomoćna osuđenost za ozbiljan zločin" trebala biti diskvalificirajući faktor u utrci za Bijelu kuću.

DeSantis branio Trumpa zato što je "država pristrana"

Glavni Trumpov rival za republikansku nominaciju Ron DeSantis dva tjedna od objave kandidature branio je svojeg najljućeg protivnika. Guverner Floride kritizirao je korištenje ministarstva pravosuđa kao oružja.

"To je fatalno za slobodno društvo. Godinama svjedočimo neujednačenoj primjeni zakona temeljenoj na političkoj pripadnosti. Kako takav žestok progon Trumpa, a takva pasivnost kada je riječ o Hillary ili Hunteru?", zapitao se DeSantis. Obećao je da će njegova administracija dokrajčiti takvu pristranost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:28