POLJA SMRTI

Dok svi čekaju ukrajinsku ofenzivu, Rusi provode podmukli plan: ‘Posijali su ih tisuće‘

Malo je načina kako riješiti ovaj problem dok je borba u tijeku
 Madeleine Kelly/Zuma Press/Profimedia/Madeleine Kelly/zuma Press/profimedia

Ukrajinska očekivana ofenziva, sve je izvjesnije, neće biti proljetna, nego ljetna. Dio vojnih izvora smatra da je neće biti u obliku masovne operacije jer bi izazvala prevelik broj žrtava. Ruska agresorska vojska shvatila je nakon uspješne prošlogodišnje ofenzive u Hersonskoj oblasti da više nema snage za napadna djelovanja te se okrenula aktivnoj obrani. Početkom ove godine pokušala je nešto poput ofenzive, ali nije išlo. Pa se opet vratila nauku generala Sergeja Surovikina i dodatno učvrstila obrambene položaje u tri linije.

The Moscow Times dodaje da ruska vojska sije tisuće mina. "Vidimo postavljanje mina na industrijskoj razini", izjavio je za novine Michael Newton, voditelj ukrajinskog programa organizacije za razminiranje HALO Trust.

Osim vojnog izazova za napredovanje ukrajinskih trupa, ruska minska polja vjerojatno će prouzročiti stotine smrtnih slučajeva civila i zahtijevati milijarde dolara da budu sigurno uklonjena u nadolazećim godinama, rekli su stručnjaci za The Moscow Times.

Rusija koristi mješavinu protutenkovskih i protupješačkih mina, prema izvješću britanskog Royal United Services Institutea, objavljenom ranije ovog mjeseca.

"Koristimo ih za miniranje određenih raskrižja, za pokrivanje naših trupa s bokova, kako se neprijatelj ne bi probio", rekao je ruski vojnik u videosnimci koju je prošli tjedan za Telegram objavilo rusko Ministarstvo obrane.

Mine koje se koriste kreću se od TM-62, koje detoniraju pod težinom vozila u prolazu, do naprednih PTKM-1R, koje koriste senzore za otkrivanje i bacanje podstreljiva na vozila.

Human Rights Watch dokumentirao je korištenje više od desetak različitih vrsta mina u Ukrajini od početka ruske invazije punog opsega prošle godine. Za razliku od Rusije, Ukrajina je jedna od 164 države koje su ratificirale Ottawski sporazum iz 1997. kojim se želi eliminirati korištenje protupješačkih mina.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u siječnju da je Rusija stvorila "najveće minsko polje na svijetu" u Ukrajini, tvrdeći da je više od 40 posto zemlje zagađeno minama.

Mine je teško pronaći vojnicima na terenu ili analitičarima koji gledaju satelitske snimke. Stručnjaci su za The Moscow Times rekli da Rusija gotovo sigurno postavlja mine uz betonske "zmajeve zube", "ježeve" od željeza, bodljikavu žicu, rovove i jarke u svojoj masivnoj mreži obrambenih utvrda. "Izgubili biste korisnost ovih utvrda ako ih ne biste kombinirali s minskim poljima", istaknuo je Pasi Paroinen, analitičar otvorenog koda povezan s Finnish Black Bird Groupom. "One su doista ključni dio cijele jednadžbe."

Stručnjak za uklanjanje eksplozivnih sredstava koji radi u istočnoj Ukrajini - a želio je ostati anoniman kako bi slobodno govorio - rekao je za The Moscow Times da vidi mine "posvuda, u povrtnjacima, kućama, poljima". "Mnoge su zamke postavljene u upravnim zgradama i kućama oslobođenih teritorija", napisao je u poruci.

Najmanje 271 civil je ubijen, a više od 500 ih je ranjeno minama i drugim "eksplozivnim ostacima iz rata" od početka ruske agresije.

Malo je načina kako riješiti problem nagaznih mina dok je borba u tijeku, smatra Matthew VanDyke, osnivač Sons of Liberty Internationala, organizacije sa sjedištem u Washingtonu koja je poslala američke veterane da obučavaju Ukrajince kako uklanjati nagazne mine. "Oni zapravo nemaju vremena otkriti [ih] ako su pod vatrom", rekao je. "Dakle, opće je pravilo - izbjegavati."

Svjetska banka je nedavno procijenila da bi uklanjanje svih eksplozivnih sredstava u Ukrajini moglo stajati 37,6 milijardi dolara u sljedećih deset godina. Ekonomska dimenzija problema još je izraženija jer se Ukrajina uvelike oslanja na poljoprivrednu industriju koju mine čine iznimno rizičnom.

Sovjetske i ruske trupe dugo su koristile nagazne mine, a sovjetske snage su ih intenzivno postavljale u Afganistanu 1980-ih, dok su ruski vojnici postavljali mine u Čečeniji tijekom ratova sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:25