RASTROŠNI LIDERI NA SUMMITU G20 U CANNESU

Dok rješavaju financijsku krizu, uživaju u luksuzu: noćenje plaćaju čak 37.000 eura!

Angela Merkel i Dmitrij Medvedev bili su u hotelu gdje noćenje dođe između 11 i 34 tisuća eura
 AP

CANNES - Čak i kad im gori pod petama i kad panično raspravljaju o tome kako riješiti financijsku krizu i spasiti eurozonu, najmoćniji svjetski dužnosnici to rade u velikom, ili bolje je reći, skupom stilu. Da se u tim uvjetima bolje razmišlja ponovno su dokazali prije nekoliko dana u Cannesu, na summitu G20.

Računica oduzima dah. Naime, na noćenja najmoćnijih svjetskih dužnosnika tijekom dvodnevnog summita potrošeno je više od basnoslovnih milijun eura. Najbolji san imao je domaćin summita, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji se smjestio u hotelu Majestic, u apartmanu u kojem noćenje košta nevjerojatnih 37 tisuća eura.

Nešto jeftiniji smještaj imali su njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, čiji je smještaj po noći stajao između 11 i 34 tisuća eura.

Američki predsjednik Barack Obama prespavao je u luksuznom apartmanu u hotelu Carlton (cijena sobe 34 tisuća eura, čaša vina 11 eura, sendvič 18 eura), a ništa skromniji nisu bili ni saudijski kralj Abdullah i talijanski premijer Silvio Berlusconi. Cijena njihovih soba iznosila je pravu sitnicu - 29 tisuća eura.

S obzirom na te cifre, britanski premijer David Cameron ispada pravi svetac. On je spavao u hotelu Marriot, u sobi čija je cijena 1952 eura.

Spomenute troškove noćenja, kao i hrane i pića, za najmoćnije svjetske državnike pokrit će Francuska, koju je summit na kraju koštao više od milijarde eura. Primjerice, samo troškovi vozila i opreme popeli su se na 58 milijuna eura, a sličan je iznos potrošen na zračne snage i vojsku, dakle sigurnost.

Troškove noćenja za svoje delegate, pratnju i novinare platiti će države sudionice summita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 23:57