POČELO JE

Događa se scenarij kojeg su se Ukrajina i Zapad bojali: ‘Rusiji stižu stotine kontejnera oružja!‘

Nova linija opskrbe municijom mogla bi značajno utjecati na rat u Ukrajini

Snimke koje su Sjedinjene Američke Države napravile, a na kojim se može vidjeti linija opskrbe oružjem između Rusiji i Sjeverne Koreje

 Handout/US Government/AFP

U novom izvještaju londonskog trusta mozgova Royal United Services Institute (RUSI) koji je objavljen u ponedjeljak stoji da novonastale satelitske snimke sugeriraju da Rusija prevozi "stotine kontejnera" u kojima se vjerojatno nalazi "sjevernokorejsko oružje", piše Newsweek.

To će oružje pokušati pretvoriti u dobitke na bojištima diljem Ukrajine.

- Deseci detaljnih satelitskih snimaka koji su nastali unazad nekoliko mjeseci pokazuju da je Rusija najvjerojatnije počela prevoziti velike količine sjevernokorejske municije - stoji u izvještaju RUSI-ja.

Na snimkama se može vidjeti da su dva teretna plovila više puta prevezla stotine kontejnera koji su najvjerojatnije puni sjevernokorejskog oružja. Plovila su se kretala između luke Dunaj u Rusiji i luke Rajin u Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Sjedinjenih Američkih Država John Kirby prošlog je petka rekao da je Sjeverna Koreja Rusiji između 7. rujna i 1. listopada 2023. poslala možda čak i 1000 kontejnera "opreme i streljiva".

"Osuđujemo to što Sjeverna Koreja Rusiju snabdijeva vojnom opremom", rekao je Kirby.

image

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

RUSI je u ponedjeljak rekao da bi spomenuta nova linija opskrbe mogla značajno utjecati na rat u Ukrajini i sigurnosne prilike u istočnoj Aziji. "Sjevernokorejskog oružja u Ukrajini još uvijek nema mnogo, no to će se uskoro promijeniti", stoji u izvještaju RUSI-ja.

Spomenuta dva plovila, koja su plovila pod ruskim zastavama, a s ugašenim odašiljačima, više su puta prevalila put između luka Dunaj i Rajin.

Čini se da će ta municija u konačnici završiti u skladištu u ruskom gradu Tihorecku u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije. Taj je grad od rusko-ukrajinske granice udaljen oko 193 kilometra.

Otkad je krajem veljače 2022. godine napala Ukrajinu, Moskva se pokušava približiti Pjongjangu. Sjeverna Koreja rekla je da Rusija uživa njezinu punu potporu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetio je Rusiju u rujnu ove godine. Nagađa se da je tada s ruskim dužnosnicima pregovarao o slanju sjevernokorejskog oružja ruskim vojnicima u Ukrajini. Zapadni su analitičari ubrzo nakon tog sastanka rekli da je Kim od Rusa tražio pristup njihovoj visokoj tehnologiji.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken rekao je u srpnju da Rusiji očajnički treba oružje te da ga pokušava nabaviti svugdje u svijetu. Blinken je to rekao u trenutku kada je ruski ministar obrane Sergej Šojgu boravio u Sjevernoj Koreji.

Ako Sjeverna Koreja Rusiju snabdijeva oružjem i municijom, to bi moglo biti prilično loše. Naime, Sjeverna Koreja može proizvesti velike količine artiljerijske municije jer se njezina obrana sastoji uglavnom od artiljerije. Zato je Pjongjang toliko uložio u tvornice municije za sovjetsku artiljeriju kojom raspolaže.

Taman kada je Ukrajina počela ostvarivati pobjede u artiljerijskim sučeljavanja, Sjeverna je Koreja odlučila pomoći Rusiji i nije izgledno da će ukrajinska artiljerija sada moći nadjačati rusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:31