‘PAKT S UBOJICAMA‘

Dodikov suradnik: ‘Srbi nikad neće pristati podržati članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu‘

U Republici Srpskoj u ponedjeljak se obilježava ‘Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku‘

Staša Košarac

 Antonio Balic/CROPIX

BiH nikad neće postati članica NATO saveza jer se s time neće složiti vlasti entiteta Republike Srpske, izjavio je u ponedjeljak zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac nedugo nakon kritika veleposlanika SAD-a Michaela Murphyja zbog sporog napredovanja BiH prema tome savezu.

U Republici Srpskoj u ponedjeljak se obilježava "Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku" u spomen na bombardiranje iz zrakoplova vojnih položaja bosanskohercegovačkih Srba koji su s tih položaja godinama u okruženju držale više gradova tijekom rata te počinile više zločina.

"Danas nas licemjerno pokušavaju uvjeriti da je članstvo u NATO-u u interesu srpskog naroda, da je pakt s ubojicama naše djece nešto što je dobro za nas, da zaboravimo naše žrtve, naše stradalnike, da zažmirimo na činjenicu da i dalje nema odgovornih za monstruozne zločine", napisao je Košarac na svom Instagram profilu.

Staša Košarac visoki je dužnosnik SNSD-a Milorada Dodika, koji se nalazi pod američkim sankcijama. Istaknuo je kako Srbi nikad neće pristati podržati članstvo BiH u NATO savezu te da će se nastaviti zauzimati za vojnu neutralnost.

"Nikad nećemo dati suglasnost za članstvo BiH u NATO-u", poručio je Košarac.

Potkraj prošloga tjedna američki veleposlanik u BiH Michael Murphy kritizirao je vlast, ali i oporbu u BiH smatrajući ih jednako odgovornima zbog iznimno sporog napredovanja zemlje prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Odgovorio mu je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić nazivajući takvu tvrdnju glupošću. Optužio je Murphyja da je zbog pokroviteljstva nad trenutačnom vladajućom probošnjačkom trojkom suodgovoran za propast NATO puta zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:05