BOSANSKI LONAC

Dodik specijalnom američkom izaslaniku za BiH: ‘J*** mi se za američke sankcije!‘

Na prošlom sastanku s Escobarom prije nešto više od mjesec dana Dodik mu je rekao da mu se ‘je** za američke sankcije‘

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Kako će se SAD angažirati u krizi u Bosni i Hercegovini? Jučer je u posjet Bosni i Hercegovini stigao zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar, koji bi se danas u Sarajevu trebao sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH, ali odvojeno. Nagađalo se da će Escobar izbjeći srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, kojeg je američka diplomacija godinama bojkotirala, ali će se na kraju ipak sastati.

Escobar će prvo razgovarati s trenutnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, zatim s članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i na kraju s Dodikom.

Uoči Escobarova dolaska, Dodik je poručio da bi američki diplomat morao znati da BiH može imati budućnost samo na osnovi Ustava BiH na koji su svi pristali 1995., prenosi Dnevni avaz, i ako se za nju budu borili njeni narodi i entiteti, a ne Amerikanci, Rusi, Europljani ili visoki predstavnici.

Bivši žestoki protivnici

Prvotno žestoki protivnici Daytona, koji je u njihovo ime potpisao Slobodan Milošević, Srbi u BiH pretvorili su se par godina nakon rata u zagovaratelje doslovnog tumačenja daytonskog Ustava, jer im on daje jake entitetske ovlasti, a minimum nadležnosti državi BiH.

Dodik godinama zapaljivom retorikom izaziva krizu u BiH, ali sad se opasno približio crvenoj liniji: najavio je da će Narodna skupština Republike Srpske usvojiti zakon kojim će se vojska (kao i pravosuđe i ubiranje carina i indirektnih poreza) vratiti u entitetsku nadležnost. Zbog toga svjetski mediji redom objavljuju tekstove o prijetećoj krizi u zemlji, najgoroj od kraja rata. Dodik je opstao više od dva desetljeća igrajući na kartu zaštitnika srpskih nacionalnih interesa, stalno u ratu sa Sarajevom i međunarodnom zajednicom, no uspijevao je ne prijeći crvenu liniju.

image

Gabriel Escobar

Antonio Balic/Cropix

"Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji nitko ne spori i koji je nedvosmislen", komentirao je Dodik za agenciju Srnu dolazak Gabriela Escobara. Naime, Ustav BiH je napisan u Daytonu, a godinama kasnije mijenjan je odlukama visokih predstavnika i različitim zakonima, usvojenim na pritisak međunarodne zajednice kako bi se pojačale savezne, državne ovlasti. Dodik je odgovorio Escobaru da je "džaba dolazio", ako misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi Milorad Dodik sačuvao moć i bogatstvo.

Ako ne promijeni optiku i sagleda činjenice, zaprijetio je Dodik, američki diplomat će i sam pridonijeti atrofiji zemlje koju su putem visokog predstavnika i ambasada Amerikanci modelirali prethodnih godina po željama Bošnjaka. U BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, poručio je. Priča o korupciji, ruskom utjecaju, navodnom bogatstvu političara u BiH su po Dodiku deplasirane omiljene poštapalice Zapadnjaka.

Što se tiče optužbi da sve radi da sačuva svoje bogatstvo i moć, rekao je da je u politiku ušao kao imućan čovjek i da je sva njegova moć u biračima koji su mu dali glas.

Prijetnja ili činjenica

Na prošlom sastanku s Escobarom Dodik mu je rekao da mu se "jebe za američke sankcije". To sam već upoznao, ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti, rekao je Dodik. Kasnije je novinarima pročitao zapisnik razgovora. Escobar mu je odgovorio da to nije prijetnja nego činjenica.

- Još jedna sigurnosna kriza u već izrazito nestabilnoj jugoistočnoj Europi bila bi katastrofa za EU i NATO. Već je nestabilno u Ukrajini, Bjelorusiji, Siriji i Afganistanu - upozorio je politolog Jasmin Mujanović u velikom prilogu CNN-a posvećenom krizi u BiH.

Dodik bi da Republika Srpska postane Južna Osetija

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a, uoči dolaska u BiH rekao je da želi građanima te zemlje poručiti da neće biti novog rata. Dodika ne podržava nitko u regiji, pa ni Srbija, ističe.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Escobar je rekao da će u Sarajevu najprije razgovarati s veleposlanikom SAD-a prije nego što najavi eventualne sankcije, ali nije rekao koje. Dodik bi radije gledao kako RS postaje Pridnjestrovlje ili Južna Osetija, pobunjeni teritoriji u Moldaviji i Gruziji, samo da zaštiti svoje bogatstvo, ističe Escobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 05:03