PODMUKLI POTEZ

Dodik se nije htio zamjeriti Hrvatskoj, ali je zato razbjesnio Slovence, njegovi saveznici: ‘To vam je osveta za Srebrenicu!‘

Zna se da iza svega stoje ministri podčinjeni Miloradu Dodiku

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/Afp

Slovenija je preko svojih vodećih dužnosnika kritizirala Bosnu i Hercegovinu zbog sprečavanja slovenskih (ali i poljskih te rumunjskih) državljana da glasaju na trenutnim izborima za EU, uz upozorenje da će taj potez omesti napredak Sarajeva u pristupanju Europi. Istina, nije kriva BiH, nego ekipa koja vodi Republiku Srpsku (RS) i na sve načine pokušava dokazati da se ta država treba raspasti, a RS pripojiti Srbiji.

Prema podacima slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova, pravo glasa na izborima za Europski parlament ima 1977 slovenskih državljana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini. Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nazvala je potez ‘neprihvatljivim‘, ističući da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU. A predsjednica Nataša Pirc Musar istaknula je da nedavni potezi BiH ‘koče njezin europski napredak‘ te da su neshvatljivi jer je Slovenija ‘jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu‘.

Formalno, iz Vijeća ministara BiH medijima su dostavili kratko priopćenje u kojem je stajalo kako na tom tijelu u dva kruga glasanja ‘nije postignuta suglasnost‘ da se dopusti organiziranje glasanja na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima u veleposlanstvima i konzulatima Slovenije, Poljske i Rumunjske, ali nije pojašnjeno tko je bio za, a tko protiv odluke koja se uobičajeno rutinski donosi.

No, zna se da iza svega stoje ministri podčinjeni Miloradu Dodiku koji u ime srpskog imperijalizma koristi svaku priliku kako bi pokazao da je BiH država jedino na papiru. Oni su za to iskoristili sustav odlučivanja prema kojem je za svaku odluku Vijeća ministara potrebna suglasnost najmanje jednog ministra iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Osim Slovenaca, kažnjeni su još državljani Poljske i Rumunjske koji se nalaze na teritoriju BiH. Slovenija, Poljska i Rumunjska bile su među 84 države koje su na zasjedanju Opće skupštine UN-a u svibnju podržale rezoluciju kojom se podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Dodikovi saveznici to zovu odmazdom zbog odluke navedenih zemalja da glasaju za UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenici imati negativne političke posljedice u Bosni i Hercegovini. Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos, napisao je Staša Košarac, jedan od trojice ministara koji su glasali protiv te odluke, u objavi na Instagramu.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković uputio je pisma svojim slovenskim, rumunjskim i poljskim kolegama u kojima navodi kako nedavni događaji ‘pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi između BiH i europskih saveznika‘.

- Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem koji uzima sve više maha u BiH, zaključio je Konaković. Nije mu ostao dužan Košarac koji je uzvratio kako je krivac za blokade bošnjačka politika, a ne Dodik.

Ali, unatoč nedavanju suglasnosti Savjeta ministara BiH, u Stalnom izbornom tijelu Rumunjske i veleposlanstvu Poljske u Sarajevu potvrdili su za Radio Slobodnu Europu (RSE) da će 9. lipnja biti otvorena birališta. Iz slovenske ambasade za RSE su naveli da još čekaju instrukcije Državne komisije za izbore u Ljubljani.

Pritom je zanimljivo da srpski ministri nisu zabranili glasanje hrvatskim i austrijskim državljanima u BiH, premda su Hrvatska i Austrija također glasale za UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Očito je kako Dodik kalkulira kome će se zamjeriti, a kome ne. On je ionako već u Beogradu gdje se pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića u subotu održava Svesrpski sabor na kojem će donijeti rezoluciju o položaju Srba (koji su ugroženi, to se razumije) i gradnji Muzeja Jasenovca. Ukratko, ništa novo od Srbije i njezinih pipaka u okolici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:30