BIVŠI TRUMPOV SAVJETNIK

‘Dobili smo nove podatke, imam dokaze što sprema Putin, Britanci imaju veliki problem!‘

Rusija planira imati vojsku od 1,5 milijuna ljudi, to je više nego što im treba za Ukrajinu, kaže iskusni političar

Oklopna vozila Foxhound britanske vojske

 Adrian Dennis/Afp

Britanskoj vojsci nedostaju resursi potrebni za suočavanje s mogućom prijetnjom Rusije, upozorio je bivši savjetnik Donalda Trumpa za Ukrajinu, dok je govorio o planovima Vladimira Putina za vojnu ekspanziju.

Kurt Volker, koji je savjetovao bivšeg američkog predsjednika od 2017. do 2019., rekao je da Putin gradi vojsku od 1,5 milijuna vojnika - puno više nego što je potrebno samo za ratovanje u Ukrajini.

Volker je za britanski Telegraph rekao da ovo sugerira da bi Putin mogao napasti i zemlje NATO-a, te je upozorio da ovakva prijetnja traži od Velike Britanije i drugih saveznika da puno više izdvajaju za naoružanje: - Žao mi je što to moram reći, ali postoje praznine u britanskoj razini spremnosti ako se dogodi da NATO bude uvučen u sukob s Rusijom, poručio je.

- Britanska vojska je visoko kvalitetna. Kvaliteta časnika, znanje, kvaliteta opreme je prva klasa. Ali, Velika Britanija već jako dugo vremena ne ulaže dovoljno u vojne kapacitete i rezultat toga je da nema dovoljno pravih kapaciteta. To je problem Britanije.

image

Kurt Volker

Nina Lyashonok/Nurphoto Via Afp

Iako je premijer Rishi Sunak obećao da će povećati izdvajanja za obranu na 2,5 posto BDP-a, britanski zastupnici su upozorili da su godine rezanja potrošnje ostavile vojsku slabo pripremljenu za rat visokog intenziteta. Telegraph je u veljači izvijestio da su razarači Kraljevske mornarice imali opremljene teretane na mjestima gdje bi trebali biti projektili zbog nedostatka sredstava.

Iskusni američki diplomat Kurt Volker, koji je također služio kao veleposlanik SAD-a pri NATO-u u vrijeme Georgea W. Busha, sada je Trumpov kritičar. Dao je ostavku nakon što je bivši predsjednik pokušao pritisnuti kijevski režim 2019. godine da mu pomogne u predsjedničkoj kampanji. Prije toga radio je kao analitičar CIA-e i vanjskopolitički dužnosnik na pozicijama u Londonu i Bruxellesu.

Volker je upozorio da je Putin masovno povećao vojnu potrošnju, što sugerira da ima dugoročne vojne ciljeve koji nadilaze invaziju u Ukrajini.

- Vladimir Putin je posvetio 40 posto državnog proračuna obrani. Uglavnom se radi o invaziji na Ukrajinu, ali značajan dio se odnosi na strateška pitanja. Upravo smo ovaj tjedan dobili obavještajne podatke da Rusija proizvodi svemirske letjelice na nuklearni pogon i možda nuklearno oružje u svemiru.

image

Britanska vojska

Adrian Dennis/Afp

- Dakle, Rusija planira imati vojsku od 1,5 milijuna ljudi, to je više nego što im treba za Ukrajinu. Dakle, Rusija strateški promišlja i ulaže novac. Svi mi, a ne isključujem Sjedinjene Države iz ovoga, moramo isto to činiti u isto vrijeme.

Čelnike NATO-a je uznemirila nedavna tvrdnja Donalda Trumpa da će potaknuti Putina da napadne države članice NATO-a koje ne ispunjavaju svoje obveze u pogledu vojne potrošnje. Volker tvrdi je rekao da je ta izjava bila oštra i povezana s izbornom kampanjom u SAD-u koja je u tijeku, ali je tvrdnje opisao ‘neprihvatljivima‘ za predsjedničkog kandidata koji bi igrao ključnu ulogu u obrani NATO-a.

- Trump je htio pokazati da je čvrst momak. To je bila poanta, ali način na koji je to učinio je nedopustiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:39